Αγωγή κατά των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» με την οποία ζητεί το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ από εκάστην ως αποζημίωση για όσα δήθεν συκοφαντικά δημοσίευσαν σχετικά με την υπόθεση του οικογενειακού σκάφους «Iliatoras of London» κατέθεσε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς αγωγών οι οποίες είναι προφανές ότι έχουν στόχο να αποτρέψουν το δημοσιογραφικό επιτελείο του ΔΟΛ από το να ασχοληθεί με την περίπτωση του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Ο κ. Καμμένος, αντί να δώσει ουσιώδεις απαντήσεις επί των ερωτημάτων που έχουν τεθεί για την υπόθεση του «Iliatoras of London», επιχειρεί να αντεπιτεθεί ισχυριζόμενος ότι συκοφαντείται. Από τη στάση του αυτή είναι προφανές ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την περιπλάνηση του «Iliatoras of London» ανά τους φορολογικούς παραδείσους.

Στην αγωγή Καμμένου αποκρύπτεται συνειδητά το γεγονός ότι το σκάφος ανήκε από 1993 έως το 2009 στην οφσόρ εταιρεία CASS. Αναφέρεται απλώς ότι το σκάφος «είναι καταχωρισμένο και εγγεγραμμένο στο βρετανικό νηολόγιο υπό σημαία Ηνωμένου Βασιλείου» και προστίθεται το εντυπωσιακό ψεύδος ότι «το σκάφος ανήκει σε εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου». Αποκρύπτεται έτσι εντελώς ότι η εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μία οφσόρ με έδρα τον φορολογικό παράδεισο της Νήσου Μαν και διαχειριστές μερικούς καταζητούμενους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αναφέρει επίσης ότι ο πατέρας του το 2009 παρέλαβε από τη δανείστρια τράπεζα, όπου αποπληρώθηκε το δάνειο, τις μετοχές της συγκεκριμένης εταιρείας –αποφεύγοντας επιμελώς να αναφέρει ποιος πλήρωνε το δάνειο, δεδομένου ότι η CASS είχε μηδενική οικονομική δραστηριότητα.

Είναι προφανές ότι σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα ο κ. Καμμένος θα κληθεί να δώσει πειστικές απαντήσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της έρευνας της Επιτροπής πόθεν έσχες (την προσεχή Τρίτη ξεκινάει η συζήτηση) όσο και εκείνης του Οικονομικού Εισαγγελέα την οποία διέταξε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής. Παράλληλα, ως γνωστόν, διενεργείται και ανάλογη έρευνα από το ΣΔΟΕ.

Πάντως, και ανεξάρτητα από τις έρευνες των Αρχών, εκτιμάται ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στη βάση του κόμματός του, δεδομένου ότι έως τώρα εμφανιζόταν ως σφοδρός πολέμιος των οφσόρ, την ίδια στιγμή που το οικογενειακό σκάφος με το οποίο αλώνιζε το Αιγαίο ανήκε σε μια τέτοια εταιρεία. Εξού και οι απεγνωσμένες προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να αποφύγει να δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που εκ των πραγμάτων έχουν τεθεί.

Δικαστικό ένσημο 110.000 ευρώ

Υπερβαίνει το ποσό της ετήσιας βουλευτικής αποζημίωσης το δικαστικό ένσημο που πρέπει να πληρώσει –εκ του νόμου –ο Πάνος Καμμένος για την αγωγή που κατέθεσε εναντίον των «ΝΕΩΝ» ζητώντας αποζημίωση 10.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς νομικών, το δικαστικό ένσημο αγγίζει τις 110.000 ευρώ. Το ποσό αυτό ο κ. Καμμένος είναι υποχρεωμένος να το πληρώσει με τη συζήτηση της αγωγής, που έχει προσδιοριστεί για τις 9 Ιανουαρίου 2014. Σε περίπτωση βέβαια που την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσης αποφασίσει να περιορίσει το ύψος της αγωγής θα καταβάλει και μικρότερο δικαστικό ένσημο, το οποίο θα προσδιοριστεί με βάση το τελικό διεκδικούμενο ποσό.