Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης έχει προκαλέσει η αποκαλυπτική έρευνα των «ΝΕΩΝ» σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του σκάφους «Iliatoras of London» της οικογένειας Καμμένου. Ηδη έχει διαταχθεί και ποινική προκαταρκτική εξέταση από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, που έχει ανατεθεί στους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του επίμαχου σκάφους ο Π. Καμμένος αναφέρει στην αγωγή του κατά των «ΝΕΩΝ» και του «ΒΗΜΑΤΟΣ» ότι αυτό «δεν ανήκει στην ιδιοκτησία μου αλλά σε εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας διευθυντής –και βάσει συμφωνητικού, χρήστης του σκάφους –ήταν ο πατέρας μου Ηλίας Καμμένος, μέχρι το 2009, έως ότου δηλαδή οι μετοχές ευρίσκοντο στην κατοχή της δανείστριας τράπεζας. Από το 2009 ο πατέρας μου έγινε και μέτοχος της εταιρείας, αφού παρέλαβε τις μετοχές από τη δανείστρια τράπεζα, όπου αποπληρώθηκε το δάνειο».

Ομολογεί, δε, ότι «κατά το παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει περιστασιακά το σκάφος επιβαίνοντας αυτού με την οικογένειά μου και ως καπετάνιος του, κατά παραχώρηση του πατέρα μου».

Τα τελευταία χρόνια όμως, λέει, βρίσκεται παροπλισμένο, ενώ «ο πατέρας μου έχει δηλώσει το σκάφος στις αρμόδιες Αρχές και έχει πληρώσει κανονικά τους φόρους, τα τέλη και τις εισφορές που προβλέπονται και του αναλογούν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» για το ιδιοκτησιακό και φορολογικό καθεστώς του «Iliatoras of London» ήταν αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας στα κρατικά αρχεία των οφσόρ της Νήσου Μαν. Από την επεξεργασία των επίσημων εγγράφων –που η αξιοπιστία τους δεν αμφισβητείται από τον κ. Καμμένο –αποκαλύπτεται η οδύσσεια του επίμαχου σκάφους που έχει περάσει από διάφορους φορολογικούς παραδείσους γύρω από τη Βρετανία, την Κύπρο και το Αιγαίο.

Επιπλέον, «ΤΑ ΝΕΑ» στηρίχθηκαν σε επίσημη έκθεση εταιρείας εκτιμητών, η οποία κλήθηκε να αποτιμήσει το έτος 2007 την αξία του «Iliatoras of London». Οπως προκύπτει από αυτό το στοιχείο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μνημονεύεται -στην πρώτη μάλιστα σελίδα –ως ο «owner» (σ.σ.: ο ιδιοκτήτης) του σκάφους.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, βάση της οποίας αποτελούν τα δημοσιεύματα για τα οποία άσκησε την αγωγή του ο κ. Καμμένος, το ΣΔΟΕ θα διενεργήσει ελέγχους και θα υποβάλει το πόρισμά του στους οικονομικούς εισαγγελείς, προκειμένου να αποτιμήσουν ποινικά τα ευρήματα της έρευνας.