Τον κίνδυνο ενός «παγκόσμιου φορολογικού χάους» θα κληθεί να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία εάν δεν αλλάξει ριζικά το διεθνές φορολογικό σύστημα, προειδοποιεί σαφέστατα η έκθεση του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε χθες στην ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου. Οι υπουργοί Οικονομικών του G20 συναντώνται αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μόσχα. Στα χέρια τους έχουν έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας με προτάσεις για την καταπολέμηση σε παγκόσμιο επίπεδο της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στην έκθεση γίνεται λόγος για «σημείο καμπής στην ιστορία της διεθνούς συνεργασίας στο θέμα της φορολογίας». Στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλου βεληνεκούς σχέδιο δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί «η διάβρωση της φορολογικής βάσης και η απόκρυψη των κερδών». Στο στόχαστρο του σχεδίου μπαίνουν μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες εκμεταλλεύονται το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς ορισμένων χωρών προκειμένου να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Η GOOGLE. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Google. Ο κολοσσός του Διαδικτύου έχει την ευρωπαϊκή της έδρα στο Δουβλίνο, όπου τα κέρδη των επιχειρήσεων φορολογούνται με ποσοστό της τάξεως του 12%. Η διεθνής κοινότητα καλείται επομένως να βάλει μια τάξη σε αυτή την παγκόσμια φορολογική αναρχία προτού μετατραπεί σε παγκόσμιο φορολογικό χάος. Το φλέγον ζήτημα φαίνεται ότι περνάει πλέον από τη φάση της συζήτησης στη φάση της ανάληψης δράσης. «Οι πολυεθνικές γνωρίζουν ότι η χρυσή εποχή τού «δεν πληρώνουμε φόρους πουθενά» έχει περάσει», τόνισε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Πασκάλ Σεντ-Ανταμς, επικεφαλής του ΟΟΣΑ στα θέματα φορολόγησης.

Στην τελική διαμόρφωση του σχεδίου θα κληθούν να λάβουν μέρος και χώρες που δεν είναι μέλη του Οργανισμού αλλά αναδυόμενοι παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας, όπως η Ινδία και η Κίνα. Αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του ΟΟΣΑ για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας πάνω στο διεθνές φορολογικό σύστημα. Το σχέδιο προτείνει 15 τρόπους ώστε να εξοπλισθούν οι φορολογικές Αρχές με τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στα εθνικά φορολογικά συστήματα και να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές που διαχωρίζουν τεχνητά το φορολογητέο εισόδημα από τη δραστηριότητα που το παράγει.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Στο σχέδιο περιλαμβάνονται προτάσεις για την αντιμετώπιση καταχρήσεων φορολογικών συμφωνιών, την αποτροπή φοροαποφυγής με τη μετατόπιση άυλων στοιχείων μεταξύ των εταιρειών των ομίλων και την εξουδετέρωση της επίπτωσης «υβριδικών» δομών που χρησιμοποιούνται για να μειώνεται κατά πολλά δισεκατομμύρια η φορολογία. «Θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην παγκόσμια φορολογία», τόνισε ο οικονομικός Ρίτσαρντ Κόλιερ στη βρετανική εφημερίδα. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αλλαγές δεν θα γίνουν γρήγορα και ότι το είδος τους και η ταχύτητά τους θα εξαρτηθούν από τη συνεχιζόμενη δέσμευση των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η διεθνής κοινότητα καλείται να μεταρρυθμίσει ένα σύστημα που μετράει πάνω από 90 χρόνια ζωής. Στη συγκεκριμένη έκθεση το διεθνές φορολογικό σύστημα χαρακτηρίζεται ξεπερασμένο και χωρίς τα κατάλληλα εφόδια για το κυνήγι των πολυεθνικών που έχουν μηχανευθεί αμέτρητους τρόπους για να πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Ολοι μαζί

Κίνα και Ινδίαθα συμμετάσχουν σε ισότιμη βάση με τις δυτικές οικονομίες στη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος,το οποίο τέθηκε σε ισχύ τη δεκαετία του 1920 και σήμερα χαρακτηρίζεται «ξεπερασμένο»από τους ειδικούς