Εφ’ όλης της ύλης τετ α τετ συνάντηση που κράτησε μία ώρα, κατά την οποία συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά κυρίως το Κυπριακό, είχαν χθες στην Αγκυρα ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας επανέλαβαν τη βούλησή τους για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και ανακοίνωσαν ότι το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Πιστοί στην παράδοση των τελευταίων χρόνων, που θέλει τις δύο πλευρές να επικεντρώνουν, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, στα πεδία συνεργασίας των δύο πλευρών, Ευάγγελος Βενιζέλος και Αχμέτ Νταβούτογλου μετά τη συνάντησή τους υπογράμμισαν ιδιαίτερα την «ενεργειακή γέφυρα» που συνδέει τις δύο χώρες μετά την ανακοίνωση για τον αγωγό TAP, καθώς αυτός αποτελεί συνέχεια του τουρκικού TANAP. Ο έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μια «νέα γέφυρα με σημασία όχι μόνο οικονομική, αλλά και γεωπολιτική».

Το ενεργειακό ζήτημα πάντως, εκτός από γέφυρα φιλίας, μπορεί να αποτελέσει και καταλύτη για την επίλυση του Κυπριακού. Αυτή την άποψη, η οποία έχει εκφραστεί από επίσημα αμερικανικά χείλη, φέρεται να εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στον έλληνα ομόλογό του.

Δεν αποτελεί, εξάλλου, μυστικό ότι ο Ευ. Βενιζέλος επιθυμούσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να συναντηθεί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου και ενόψει του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ερχόμενης Δευτέρας, όπου θα συζητηθούν ζητήματα της ευρύτερης περιοχής και στο οποίο ο κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης αναμένεται να εκφράσει τις σκέψεις της κυπριακής πλευράς για το θέμα της Αμμοχώστου. Για το ζήτημα αυτό θα έχουν επαφές με τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε τόσο ο Ι. Κασουλίδης όσο και ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επίσκεψής του στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, μίλησε για θετικές εξελίξεις στη διμερή συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, την ενέργειας και του πολιτισμού. Από τη συνάντηση προκύπτει ακόμη ότι η επόμενη Σύνοδος του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.