Αισιόδοξη ως προς τους οικονομικούς στόχους της Αθήνας αλλά κατηγορηματικά αντίθετη στα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κουρέματος του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε η Ανγκελα Μέρκελ στην καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προτού ετοιμάσει τις βαλίτσες της για τις διακοπές της, που φέτος θα διαρκέσουν τρεις ολόκληρες εβδομάδες. Χαλαρή και εμφανώς με καλοκαιρινή διάθεση, η γερμανίδα Καγκελάριος δέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη βροχή ερωτήσεων που της έθεσαν οι εκπρόσωποι του Τύπου για τη συνεργασία του Βερολίνου με την Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ. Ουσιαστικές απαντήσεις στο θέμα των παρακολουθήσεων δεν έδωσε. Αντίθετα, τοποθετήθηκε στα θέματα της ελληνικής ατζέντας –αν και λακωνικά.

«Εχω αναφέρει επανειλημμένως ότι δεν βλέπω κούρεμα χρέους για την Ελλάδα», δήλωσε η Μέρκελ σημειώνοντας ότι η συζήτηση αυτή θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες καθώς θα μπορούσε να προκαλέσει «μαζική ανασφάλεια» στους επενδυτές της ευρωζώνης. «Θα μπορούσαν να τεθούν υπό αμφισβήτηση όσα έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε. Εξίσου αρνητική εμφανίστηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων. Στον απόηχο της προχθεσινής επίσκεψης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα και της «γκρίνιας» της σκανδαλοθηρικής «Μπιλντ» για το γεγονός ότι την ίδια ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος επισκέφθηκαν τον Κάρολο Παπούλια για να συζητήσουν το θέμα των αποζημιώσεων, η Ανγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η «δική μας ερμηνεία του νόμου είναι διαφορετική» για να προσθέσει ότι η γερμανική θέση «δεν αλλάζει παρά τις πρόσφατες αξιώσεις».

Από την άλλη πλευρά, οι απαντήσεις της στο θέμα των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας επιβεβαίωσαν ακόμη μία φορά την αλλαγή κλίματος στο Βερολίνο αλλά και το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να κρατήσει απολύτως χαμηλούς τόνους ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι χώρες της ευρωζώνης που περνούν κρίση. «Σε όλες τις υπό κρίση χώρες αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα, μειώνεται το κόστος μονάδας παραγωγής, ενώ έχουν υποχωρήσει σημαντικά τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων», τόνισε για να προσθέσει ότι η ίδια στις προσπάθειές της καθοδηγείται από την επίγνωση ότι η Γερμανία δεν θα μπορέσει να έχει ευημερία μακροπρόθεσμα εάν δεν ευημερεί ολόκληρη η Ευρώπη.

ΟΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ. Η αναλογία των δημοσιογραφικών ερωτήσεων πάντως έδειξε ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή το βάρος της επικαιρότητας στη Γερμανία πέφτει πολύ περισσότερο στο θέμα των παρακολουθήσεων και πολύ λιγότερο στο ζήτημα της οικονομικής κρίσης. Ως προς αυτό, η Καγκελάριος απάντησε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι η Γερμανία δεν είναι αστυνομικό κράτος αλλά μια χώρα ελευθερίας, ενώ ζήτησε «υπομονή» δεδομένου ότι η έρευνα για την αμερικανική δραστηριότητα στο γερμανικό έδαφος συνεχίζεται. Ουσιαστικά, η Ανγκελα Μέρκελ φεύγει για τις διακοπές της στη Βόρεια Ιταλία και πιθανότατα θα επισκεφθεί χωρίς πονοκεφάλους το Μπαϊρόιτ για την έναρξη του φεστιβάλ όπερας Ρίχαρντ Βάγκνερ. Δύο μήνες πριν από τις εκλογές, η δημοτικότητά της βρίσκεται στο 60%, ενώ ο κεντροδεξιός συνασπισμός του οποίου ηγείται έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Προβλέψεις για πλεόνασμα στο τέλος του έτους

«Εάν όλα συνεχίσουν έτσι, η Ελλάδα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, υπενθυμίζονταςτη μείωσητου ελληνικού ελλείμματοςκατά 50%