«Η αυστηρή ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Ναβάλνι είναι το τελευταίο παράδειγμα μιας ανησυχητικής τάσης με στόχο την καταστολή της διαφωνίας στην κοινωνία της Ρωσίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, σχολιάζοντας εκ μέρους του Λευκού Οίκου την καταδίκη σε πενταετή φυλάκιση του γνωστού Ρώσου αντιφρονούντα-πολέμιου του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι βαθιά απογοητευμένες και ανήσυχες» είπε ο εκπρόσωπος καλώντας «τη Ρωσία να σταματήσει τις πιέσεις εναντίον ακτιβιστών που πολεμούν τη διαφθορά».

Κι αν αυτή, την αυστηρή και καθόλου διπλωματική γλώσσα την αποδώσουμε (και) στην κρίση που περνούν Ουάσινγκτον και Μόσχα, λόγω της υπόθεσης Σνόουντεν, σκληρές ήταν και οι επικρίσεις που επιφύλαξε η εκπρόσωπος της Ε.Ε για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον.

Η Άστον, σε ανακοίνωσή της μετά την καταδίκη Ναβάλνι την Πέμπτη, υποστήριξε πως «οι κατηγορίες εναντίον τους δεν αποδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης» και υπογράμμισε την «ανησυχία της για την ετυμηγορία και την ποινή στον Ναβάλνι και τον συγκατηγορούμενό του, Πιοτρ Οφιτσέροφ».

Σημείωσε ακόμα πως «η έκθεση αδικιών και η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν πρέπει να καταπνίγονται» και τόνισε ανοιχτά ότι «η έκβαση της δίκης, δεδομένων των διαδικαστικών ελλείψεων, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την ευνομία στη Ρωσία».

Τέλος, η εκπρόσωπος της Ε.Ε, κατέληξε με την ευχή «να επανεξεταστεί η ποινή κατά τη εκδίκαση της έφεσης».

Καταδίκη για οικονομικά εγκλήματα

Ο Αλεξέι Ναβάλνι καταδικάστηκε από το δικαστήριο του Κίροφ σε πέντε χρόνια φυλάκιση για υπεξαίρεση, απιστία και άλλες κατηγορίες οικονομικής απάτης, καθώς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- κρίθηκε ένοχος ως αρχηγός ομάδας που υπεξαίρεσε 16 εκατ. ρούβλια (περίπου 380.000 ευρώ) κατά την άμισθη απασχόλησή του στην δημόσια εταιρεία ξυλείας Kirovles το 2009. Η εισαγγελία μάλιστα, έχει εισηγηθεί τη φυλάκισή του για έξι χρόνια.

Ο Ναβάνι όμως, που έχει θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας στις επικείμενες εκλογές- είχε κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις εναντίον του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και υποστηρίζει πως η δίωξή του έχει πολιτικό κίνητρο.

Εκείνη την περίοδο (2009), ο Ναβάλνι, νομικός ο ίδιος, είχε ξεκινήσει το μπλογκ που στηλίτευε υποθέσεις διαφθοράς στη Ρωσία, χάρη στο οποίο αργότερα θα γινόταν μία από τις ηγετικές προσωπικότητες στις διαδηλώσεις του 2011 εναντίον του Πούτιν κατά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο.