Το θέμα των γερμανικών οφειλών και του κατοχικού δανείου έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος κατά τη συνάντησή τους την Πέμπτη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν θέσει το θέμα, θα το θέσει ο ελληνικός λαός δίνοντας εντολή σε μια άλλη κυβέρνηση» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Η επίσκεψη μας έχει ιδιαίτερο συμβολισμό σήμερα κύριε πρόεδρε την ώρα που βρίσκεται στην Αθήνα ο Σόιμπλε και συναντά την κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο ήρθαμε να διατυπώσουμε ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσουμε ένα ανεκπλήρωτο ιστορικό χρέος τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Για εμάς είναι ιστορικό χρέος απέναντι στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Δεν μπορούμε να αναγνωρίζουμε μόνο το χρέος στις τράπεζες αλλά και το χρέος τρίτων.

Η απάντηση του Κάρολου Παπούλια ήταν η εξής: «Θέλω να σας ενημερώσω πως όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών είχα θέσει με ρηματική ανακοίνωση το θέμα αυτό, αλλά η απάντηση από τη Γερμανία ήταν αρνητική. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει όμως ότι σβήστηκε και ελπίζω πως θα υπάρξει πρόοδος».

Ο δε Μανώλης Γλέζος σημείωσε: «Τις πρώτες μέρες της Κατοχής έπρεπε να παρελάσει η Βέρμαχτ και έπιασαν κάποιους ομήρους για να μην υπάρξει πρόβλημα στην παρέλαση. Τώρα ήρθε ο Σόιμπλε στην Αθήνα και όλοι οι Ελληνες είναι όμηροι. Θέλω να ρωτήσω ποιος έχει φτάσει την Ελλάδα να είναι όμηρος της Γερμανίας».

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, και σχολιάζοντας τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εικόνα νεκροταφείου, που δεν τιμά ούτε τη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία ούτε και τον κ. Σόιμπλε ως καλεσμένο της».

Πέραν αυτών, η κοινή εμφάνιση Τσίπρα – Γλέζου λειτουργεί και ως παράμετρος αποκλιμάκωσης της έντασης και πολιτικής συμφιλίωσης των δύο ανδρών, έπειτα από την σφοδρή μεταξύ τους αντιπαράθεση στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα.