Ουρές σε δήμους, εφορίες και πολεοδομίες και ταλαιπωρία για χιλιάδες ιδιοκτήτες και ενοίκους πολυκατοικιών θα είναι το αποτέλεσμα του λάθους υπολογισμού του Εκτακτου Ειδικού Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) σε 130.000 λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κοινόχρηστων χώρων.

Αν και ο Νόμος 4152/2013 προβλέπει ρητά την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, κάτι που ίσχυε και για το ΕΕΤΗΔΕ, λόγω λανθασμένων πιστοποιητικών απαλλαγής από τους δήμους το χαράτσι υπολογίστηκε και στους λογαριασμούς ρεύματος κοινόχρηστων χώρων χιλιάδων πολυκατοικιών σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε προ εβδομάδων αναγνωρίσει το λάθος και είχε ανακοινώσει πως η ΔΕΗ θα σταματήσει την αποστολή των λογαριασμών με τα λανθασμένα ΕΕΤΑ. Μάλιστα, είχε διαβεβαιώσει πως όσοι έχουν ήδη λάβει λογαριασμό με ΕΕΤΑ για κοινόχρηστους χώρους θα τους γίνει αντιλογισμός στον επόμενο λογαριασμό, ενώ όσοι δεν έχουν πληρώσει τον λογαριασμό κοινοχρήστων θα μπορούν να τον εξοφλήσουν χωρίς να καταβάλουν το ΕΕΤΑ.

Ωστόσο χθεσινή απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χ. Θεοχάρη προβλέπει πως ειδικά για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών για τους οποίους δεν υπάρχει καταχώριση στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου θα πρέπει να υποβάλει αίτηση απαλλαγής από το ΕΕΤΑ στην Εφορία που είναι αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματός του, προσκομίζοντας βεβαίωση του οικείου δήμου στην οποία θα αναγράφεται ότι η παροχή αυτή αφορά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας που απαλλάσσονται από το ΤΑΠ, συνοδευόμενη από φωτοαντίγραφο της πράξης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Ετσι, πριν από την Εφορία, ο φορολογούμενος θα πρέπει να μεταβεί στον δήμο, ενδεχομένως και στην Πολεοδομία.