Ανάσα για τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης θα αποτελέσει η μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13%. Αυτό τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» ιδιοκτήτες εστιατορίων σε τουριστικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Οπως πρόσθεταν, η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% το 2010 τους δημιούργησε τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας τη Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ θα διευκολύνει πάρα πολύ τις επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης. Η αύξησή του έφερε πρόσθετα οικονομικά προβλήματα». Συμπληρώνει δε ότι η μείωση καλό θα ήταν να είχε γίνει στην αρχή της τουριστικής περιόδου. «Τότε το περίμενε ο κλάδος. Πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν ανοίξει καθόλου διότι δυσκολεύονταν οικονομικά».

Οδηγία στα μέλη της να μετακυληθεί η όποια μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση θα δώσει η ΠΟΕΣΕ, τονίζει κ. Καββαθάς. «Οι επαγγελματίες όλο αυτό το διάστημα δυσκολεύονται διότι είχαν αυξηθεί οι πρώτες ύλες, τα υλικά, τα καύσιμα. Αλλά και ο καταναλωτής αναμένει τη μείωση. Και πρέπει να τη δει στις τιμές».

Ο κ. Καββαθάς επισημαίνει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είχε συνέπειες και στον τουρισμό. «Στις περισσότερες χώρες που είναι ανταγωνίστριες της Ελλάδας στον τουρισμό –στην Τουρκία, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία –ο ΦΠΑ είναι πολύ χαμηλός».

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ. «Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι μία ανάσα για τις επιχειρήσεις», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ατταλος, στην οδό Αδριανού, Κωνσταντίνος Γρηγοριάδης. Στην ερώτηση αν θα μειώσει τις τιμές στο μενού του όταν υλοποιηθεί η μείωση του ΦΠΑ απαντάει ότι «ήδη είχαμε απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ. Αν κατεβάσουν τις τιμές οι προμηθευτές, θα τις κατεβάσουμε κι εμείς». Συμπληρώνει δε ότι ο φόρος 23% «είναι άδικος. Πάνω από 10% δεν θα έπρεπε να είναι».

Από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του καφέ-μεζεδοπωλείου Μαίανδρος, στο Μοναστηράκι, Θωμάς Σωτηρόπουλος λέει ότι η μείωση στον ΦΠΑ έπρεπε να γίνει. «Ηταν υψηλός ο φόρος, γι’ αυτό κλείσανε πολλά μαγαζιά. Πώς να συναγωνιστείς τα άλλα κράτη με τέτοιον φόρο;».

Για το αν θα προχωρήσει σε μειώσεις τιμών μετά την μείωση του ΦΠΑ απαντάει ότι «δεν είχαμε ανεβάσει τις τιμές. Περιθώρια για μειώσεις δεν έχουμε αλλά έτσι κι αλλιώς κάνουμε προσφορές».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Δίοδος Γρηγόρης Δημητρόπουλος λέει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% «μας έχει διαλύσει» Προσθέτει δε ότι το κατάστημά του είχε απορροφήσει την αύξηση του φόρου.