Η μετακύλιση του μειωμένου ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων εστίασης θα είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα για την αγορά και την οικονομία μετά τη μείωση του συντελεστή στο 13% που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Το μέτρο θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από την 1η Αυγούστου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, διάστημα στο οποίο θα δοκιμαστεί όπως είπε χθες και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνέδεσε τα αποτελέσματα που θα έχει στις τιμές και στα ταμεία της Εφορίας με τη μονιμοποίησή του αλλά και τις μειώσεις και άλλων φόρων στο μέλλον. Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι γι’ αυτό και ο μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι τώρα το πώς θα εξασφαλιστεί ότι η μείωση αυτή θα περάσει στις τελικές τιμές προς όφελος των καταναλωτών. Αλλωστε στην αλυσιδωτή αυτή αντίδραση στηρίζονται και οι προσδοκίες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού κλάδου ώστε να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης και των φορολογικών εσόδων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πιλοτικά για ένα εξάμηνο θα υπάρξει απώλεια εσόδων ύψους 100 εκατ. ευρώ. Αυτή εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από την αύξηση της κατανάλωσης, που το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται μειωμένη κατά 50%. Υπολογίζεται μάλιστα ότι η αύξηση του τζίρου στην εστίαση θα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ τη διετία 2013-2014 (αν μονιμοποιηθεί η μείωση του φόρου). Πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη υποβάλει στην τρόικα ισοδύναμα μέτρα με το κόστος στον προϋπολογισμό από τη μείωση του ΦΠΑ που αφορούν κυρίως περικοπές στις δαπάνες του υπουργείου Αμυνας.

Οι εκπρόσωποι των μεγάλων αλυσίδων εστίασης έχουν δηλώσει ότι θα μετακυλίσουν στις τιμές τη μείωση του ΦΠΑ, κάτι που αν επιτευχθεί θα συμπαρασύρει και την υπόλοιπη αγορά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) από τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε κι εφαρμόστηκε και στην εστίαση ο συντελεστής 23%, ο κύκλος εργασιών του κλάδου έχει υποχωρήσει κατά περίπου 40%, ενώ έχουν βάλει λουκέτο 4.000 επιχειρήσεις, ενώ έχουν χαθεί πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας.

Τώρα πλέον μένει οι επιχειρηματίες να υλοποιήσουν όλα όσα υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα, κάτι που άλλωστε θα αναζητήσουν οι καταναλωτές στους τιμοκαταλόγους. Συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τις διοικήσεις της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΤΕ και της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, με θέμα την παρακολούθηση της εφαρμογής της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή.