«Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δείχνει ότι οι εταίροι μας έχουν αρχίσει πλέον να μας ακούνε» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ με θέμα «η Ελλάδα μετά το Μνημόνιο».

Τα δύο σημαντικά και απαραίτητα στ«οιχεία για να βγει οριστικά η Ελλάδα από το Μνημόνιο είναι η οριστικοποίηση της δημοσιονομικής επιτυχίας της χώρας, η οποία μείωσε το έλλειμμά της κατά 10 μονάδες και η μη υπονόμευσή της με τη λήψη νέων μη αναγκαίων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποκαταστήσουμε την πίστη μας στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές» είπε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις τεράστιες προσπάθειες και θυσίες του ελληνικού λαού που είχαν ως αποτέλεσμα τη θεαματική μείωση του ελλείμματος και τόνισε ότι η Ελλάδα πέτυχε ένα θαύμα και είναι η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και γι αυτό δεν πρέπει, δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα, αλλά το βάρος να δοθεί στις διαρθρωτικές αλλαγές, ειδικά στο κράτος.

«Οχι στα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές» ήταν η χαρακτηριστική του φράση.

Σχετικά με το αν υπήρχε άλλη δυνατότητα για την Ελλάδα από την επιλογή που έγινε, τόνισε ότι με δεδομένες τις συνθήκες, το τεράστιο έλλειμμα και την αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών, δεν υπήρχε άλλη λύση.

Στην πραγματικότητα, ανέφερε, ουδέποτε υπήρξε άλλη λύση από αυτή που επελέγη, παρά τον σκληρό και επώδυνο χαρακτήρα των μέτρων που ελήφθησαν και οφείλονται, κυρίως, στο γεγονός ότι η Ευρώπη κυριαρχείται από συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλουν συντηρητικές πολιτικές.

Θα μπορούσε, πάντως, τόνισε, το πρόγραμμα να είναι πιο ήπιο, πιο φιλικό και πιο αργό, αλλά οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη δεν το επέτρεψαν. Μόνοι μας, πρόσθεσε, δεν θα οδηγούσαμε ποτέ τη χώρα σε τόσο βίαιη και επώδυνη δημοσιονομική προσαρμογή.

Η άλλη λύση, είπε επίσης ο κ. Βενιζέλος, θα ήταν καταστροφική, θα υπήρχε κατάρρευση των δομών και θεσμών της ελληνικής οικονομίας, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, εξανέμιση των εισοδημάτων των Ελλήνων και μια τεράστια ανεργία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από