«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών (ATM) ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο που χρησιμοποιείται, όταν υπάρχει ανάγκη», τόνισε από τη Ρουμανία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Λαγκάρντ, η οποία συμμετείχε σε συνέδριο που διοργανώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας, ανακοίνωσε ότι η χώρα πιθανόν να υπογράψει νέα προληπτικού χαρακτήρα δανειοδοτική συμφωνία με τον οργανισμό.

«Το ΔΝΤ θα πρέπει να συνεχίσει να είναι ένα προληπτικό στήριγμα για την εδραίωση της πειθαρχίας και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Το ΔΝΤ θέλει μια εταιρική σχέση με τη Ρουμανία και έρχεται μόνο όταν μια χώρα δέχεται την παρουσία του. Δεν είναι διανομέας μετρητών ή κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο», υπογράμμισε.

«Οι πολιτικοί συμφωνούν ή όχι αν μία νέα δανειοδοτική συμφωνία θα ωφελήσει τη Ρουμανία. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και το δεύτερο βήμα θα είναι η αιτιολόγηση της διεθνούς χρηματοδότησης. Η απάντησή μου είναι ότι η Ρουμανία πιθανώς θα έχει μία νέα συμφωνία με δεδομένη την επιθυμία των πολιτικών να εδραιώσουν τη μακροοικονομική σταθερότητα, να έχουν ένα στήριγμα γι αυτό και να προωθήσουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί», πρόσθεσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η οποία πραγματοποιεί από χθες την πρώτη της επίσκεψη στη Ρουμανία από την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιούλιο του 2012, συναντήθηκε στο Βουκουρέστι με τον πρόεδρο Τράιαν Μπασέσκου, τον υπουργό Οικονομικών Ντανιέλ Τσιτόιου, τον υπουργό αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό Λιβίου Βοϊνέα και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Μουγκούρ Ισαρέσκου.