Στη διάψευση του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδαςSueddeutsche Zeitungότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ, προχώρησε την Τετάρτη το μεσημέρι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ωστόσο παραδέχθηκε ότι ίσως υπάρξει ένα «σχετικά μικρό» κενό χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος το 2014.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Σίμον Ο’ Κόνορ, δήλωσε, μέσω του Twitter, ότι το ελληνικό πρόγραμμα «είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες».

Ενδεχόμενο κενό, προσέθεσε, θα διαπιστωθεί, αν υπάρχει στην πορεία, στη βάση γεγονότων και όχι εικασιών.

Ο κ. Ο’ Κόνορ είπε ότι η ύπαρξη ενός «σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού» το 2014 δεν είναι κάτι καινούριο. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της τρόικας γινόταν λόγος για ένα κενό της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ – 4,6 δισ. ευρώ, περί το τέλος του 2014.

Όπως είπε, το κενό αυτό θα επισημαίνεται, ελαφρώς μειωμένο, και στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, η οποία θα δημοσιευθεί σε μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, το ύψος του δημοσιονομικού κενού μπορεί να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το φθινόπωρο, όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων το 2014.

Κάλυψη κενού από τα αδιάθετα της ανακεφαλαιοποίησης

Συνεχίζοντας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί από τα αδιάθετα δάνεια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όπως είπε, το ποσό των 50 δισ. ευρώ που προοριζόταν για τις ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιήθηκε πλήρως, χάρη στη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι για να επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις θα πρέπει να γίνουν τα λεγόμενα «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών (stress tests).

Μείωση ΦΠΑ

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, στην Ελλάδα, ο κ. Ο’ Κόνορ ανέφερε τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες δουλέψαμε πολύ σε αυτό το ζήτημα και καταλήξαμε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι εφικτή, χωρίς να δημιουργεί κινδύνους για τον προϋπολογισμό και υπό τον όρο ότι η μείωση αυτή θα είναι προσωρινή».

Κατέληξε, λέγοντας ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ από τον Αύγουστο ως το τέλος του 2013.