Την εύθραυστη ισορροπία της ιταλικής κυβέρνησης δοκιμάζει η αποκάλυψη ότι ο αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου, υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του κόμματος της Κεντροδεξιάς, ο Αντζελίνο Αλφάνο, εμπλέκεται στην έκδοση στο Καζακστάν της γυναίκας και της κόρης του καζάκου αντιφρονούντα Μουχτάρ Αμπλιαζόφ. «Θα πέσει άπλετο φως και θα φθάσουμε έως το τέλος και στο θέμα των κυρώσεων», δήλωσε ο ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Ο Αλφάνο πρόκειται να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο τις προσεχείς ημέρες για όσα συνέβησαν εκείνες τις τρεις ημέρες του περασμένου Μαΐου, όταν μια μητέρα και ένα 6χρονο κορίτσι εκδιώχθηκαν από την Ιταλία για να καταλήξουν στα χέρια ενός δικτάτορα. Η ανάμειξη του υπουργείου Εσωτερικών στην υπόθεση μπορεί να δυναμιτίσει τα θεμέλια της κυβέρνησης, σύμφωνα με τους αναλυτές. Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται αμέσως τέσσερις αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του επιτελείου του Αλφάνο.

Η εκτίμηση είναι ότι πίσω από αυτή την ενέργεια κρύβονται τα ενεργειακά συμφέροντα της Ιταλίας στο Καζακστάν, αλλά και οι στενές σχέσεις που είχε ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσλκόνι με τον καζάκο δικτάτορα Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ.

Η ΚΙΕΝΖ. Σε κάθε περίπτωση, οι διεθνείς διαστάσεις που πήρε το θέμα αμαυρώνουν την εικόνα της Ιταλίας, σε μια στιγμή μάλιστα που οι προβολείς είχαν στραφεί στη χώρα μετά τη ρατσιστική επίθεση του αντιπροέδρου της Γερουσίας στην πρώτη μαύρη υπουργό στην Ιστορία της Ιταλίας. Ο Ρομπέρτο Καλντερόλι αποκάλεσε «ουρακοτάγκο» την υπουργό Ενσωμάτωσης Τσετσίλε Κίενζ, για να ανασκευάσει την επομένη δηλώνοντας ότι δεν σκόπευε να προσβάλει την υπουργό. Οι φωνές που ζητούν την παραίτησή του πληθαίνουν, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά τηλεφώνησε στην υπουργό για να της ζητήσει προσωπικά συγγνώμη.