Ανάστατες παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες μία ημέρα μετά την αθώωση του νυχτοφύλακα Τζορτζ Ζίμερμαν για τον θανάσιμο πυροβολισμό του Τρέιβον Μάρτιν τον Φεβρουάριο του 2011 στη Φλόριντα. Ο αμερικανός Πρόεδρος και πολλές διασημότητες εξέφρασαν τη θλίψη τους για την απόφαση του δικαστηρίου που δέχθηκε ότι ο εθελοντής νυχτοφύλακας της γειτονιάς έκανε χρήση του δικαιώματος αυτοάμυνας όταν έβγαλε το όπλο του και πυροβόλησε τον 17χρονο Αφροαμερικανό, αφού τον είχε ακινητοποιήσει έπειτα από μια σύντομη πάλη. Ο Μάρτιν κίνησε τις υποψίες του Ζίμερμαν επειδή φορούσε κουκούλα. Ο Πρόεδρος Ομπάμα απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε υπόδειξη πέραν της θλίψης που εξέφρασε. «Ξέρω ότι αυτή η υπόθεση αναμόχλευσε δυνατά πάθη. Η απόφαση μπορεί να κάνει ακόμη δυνατότερα αυτά τα πάθη. Αλλά είμαστε μια κοινωνία δικαίου. Το σώμα των ενόρκων μίλησε» δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος. Επιβεβαιώθηκε, πάντως, ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει την έρευνα σε συνεργασία με το FBI και την τοπική Εισαγγελία προκειμένου να συγκεντρωθούν στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Ζίμερμαν σε ομοσπονδιακό δικαστήριο με την κατηγορία του εγκλήματος μίσους.

Την ίδια ώρα, η αφροαμερικανική κοινότητα αλλά και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν και χθες τη διαφωνία τους για την απόφαση με ειρηνικές διαδηλώσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την διακριτή παρουσία της Αστυνομίας. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Τάιμς Σκουέαρ της Νέας Υόρκης και στο Λος Αντζελες όπου η Αστυνομία προχώρησε σε μερικές συλλήψεις. Περίπου 400 άτομα διαδήλωσαν στο Σαν Φρανσίσκο για «την εκτέλεση ενός αθώου μαύρου έφηβου» όπως δήλωσε ένας διαδηλωτής. «Εάν δεν ακουστεί η φωνή μας, τότε αυτά θα επαναληφθούν» πρόσθεσε. Η οικογένεια του θύματος εναποθέτει τις ελπίδες της στην έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι το Τμήμα Αστικών Δικαιωμάτων εξακολουθεί να αξιολογεί την υπόθεση. Εάν συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την απόφαση του πολιτειακού δικαστηρίου.

ΘΕΛΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ! Η αθώωση του Ζίμερμαν στηρίχθηκε σε έναν αμφιλεγόμενο νόμο της Πολιτείας της Φλόριδας που λέει ότι κάποιος που φοβάται για τη ζωή του μπορεί να χρησιμοποιήσει «θανατηφόρα δύναμη» για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αυτή τη «θανατηφόρα δύναμη», δηλαδή το όπλο του, θέλει να ξαναπιάσει στα χέρια του ο Ζίμερμαν. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο εθελοντής νυχτοφύλακας με καταγωγή από το Περού σκοπεύει να ζητήσει την επιστροφή του όπλου του από τις Αρχές. Ενας από τους λόγους είναι ότι φοβάται για τη ζωή του. «Θα πρέπει να προσέχει συνεχώς τα νώτα του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αδελφός του.

Αυτοσυγκράτηση

«Περήφανοι για την πειθαρχία» των διαδηλωτών δήλωσαν οι ηγέτες της μαύρης κοινότητας των ΗΠΑ. «Η δική μου γενιά δεν έδειξε την ίδια αυτοσυγκράτηση στη δολοφονία του Ρόντνεϊ Κινγκ το 1992», δήλωσε ένας από αυτούς