Αμετανόητος εμφανίστηκε ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Ρομπέρτο Καντερόλι, ο οποίος έχει προκαλέσει σάλο αποκαλώντας την υπουργό Ενσωμάτωσης Μεταναστών, την πρώτη μαύρη υπουργό της χώρας, «ουρακοτάγκο». Σε νέες δηλώσεις του, ο Ρομπέρτο Καντερόλι της Λέγκας του Βορρά είπε ότι πιστεύει πως «δεν υπήρχε κάτι ρατσιστικό» στον χαρακτηρισμό.

Το «σχόλιο» για την υπουργό Σεσίλ Κιέντζ προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις στον ιταλικό πολιτικό κόσμο. Εκτός από την απαίτηση του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα να απομακρυνθεί ο Καλντερόλι και «να μπει τέλος σε αυτήν την ντροπή», η κεντροαριστερά διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο Πάνθεον της Ρώμης ζητώντας την παραίτησή του γερουσιαστή.

Η Λέγκα από την πλευρά της αρνείται να απομακρύνει τον γερουσιαστή, και ανταπαντά μάλιστα με συγκέντρωση το Σεπτέμβριο εάν δοθεί συνέχεια.

Ο ίδιος ο Καλντερόνι αρνήθηκε να τοποθετηθεί για το αίτημα παραίτησης, λέγοντας πως θα πάρει το λόγο στη Γερουσία. Όσον αφορά όμως τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε, μάλλον δεν φάνηκε ιδιαίτερα πρόθυμος να τους πάρει πίσω.

«Δεν υπήρχε κάτι ρατσιστικό σε αυτό που είπα, δεν ήθελα καν να την προσβάλω» είπε στη Repubblica, όπως μεταδίδει το Reuters. «Συγκρίνω συνεχώς ανθρώπους με ζώα» συνέχισε.

Η Ιταλίδα υπουργός που κατάγεται από το Κονγκό περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο υβριστής της «δεν προσέβαλε την ίδια, αλλά την Ιταλία» και ότι «το θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους Ιταλούς είναι η γλώσσα που χρησιμοποιούν όσοι έχουν υψηλά αξιώματα στον χώρο της πολιτικής».