Ολοκληρώθηκαν, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης, οι μεγάλες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, τις οποίες διοργάνωσαν τα εργατικά συνδικάτα με αίτημα να μην ψηφιστεί το νέο πακέτο μέτρων που αφορούν στη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα έχουν ανοίξει, ενώ κλειστή παραμένει ακόμα η λεωφόρος Αμαλίας, από το ύψος του Κοινοβουλίου ως τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε με αλλαγές της τελευταίας στιγμής που συμφωνήθηκαν ύστερα από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλο το πρωί της Τρίτης, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιρρήσεις των κυβερνητικών βουλευτών.

Από την άλλη, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν στο προαύλιο της Βουλής κρατώντας τεράστιο πανό στο οποίο έγραφαν «Να απολύσουμε την κυβέρνηση – όχι στις απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα». Πολλοί κατέβηκαν και ενώθηκαν με τους συγκεντρωθέντες.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ κήρυξαν 24ωρη γενική απεργία για την Τρίτη, καλώντας τους εργαζόμενους σε απεργιακή συγκέντρωση από το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Κλειστό ήταν από το πρωί το κέντρο της Αθήνας λόγω των συγκεντρώσεων καθώς χιλιάδες συνδικαλιστές και πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανώσεων.

Για τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το προσκλητήριο για προσυγκέντρωση είχε οριστεί στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Την ίδια ώρα έγινε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια. Περίπου 1.000 αριστεριστές συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο.

Δύο συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη

Δύο συλλαλητήρια, κατά του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης, των απολύσεων, της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της ΕΤ 3, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ, Θεόδωρος Αλιόγκας, ενώ τον λόγο πήραν εκπρόσωποι της ΕΔΟΘ, των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην ΕΡΤ 3, εκπρόσωποι των Ενώσεων καθηγητών από τη Μέση Εκπαίδευση και της Πρωτοβουλίας Σωματείων. Ολοι τους διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν αταλάντευτα τις κινητοποιήσεις ώστε να μην περάσουν οι απολύσεις, η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα.

Δημοτικοί αστυνομικοί έκαναν προσυγκέντρωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και με μηχανοκίνητη πορεία ενώθηκαν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Στη διάρκεια της πορείας στην οδό Τσιμισκή, καθηγητές κατέβασαν την ταμπέλα ιδιωτικού ΙΕΚ.

Το ΠΑΜΕ οργάνωσε ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου μίλησε η πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Σοφία Καλαντίδου, η οποία αναφέρθηκε και στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Λόγω της απεργίας, το επιβατικό κοινό αντιμετωπίζει προβλήματα κατά τις μετακινήσεις του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διαβάστε εδώ πώς (δεν) θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Ακινητοποιημένα θα είναι τα τρένα του ΟΣΕ και ο Προαστιακός.

Κανονικά θα λειτουργεί το Μετρό (μέχρι Δουκίσσης Πλακεντίας), το τραμ και ο ηλεκτρικός. Κλειστοί από το πρωί οι σταθμοί του Μετρό Ευαγγελισμός, Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο.

Προβλήματα θα υπάρξουν και στις πτήσεις.

Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς στην απεργία συμμετέχουν γιατροί και εργαζόμενοι σε αυτά, όπως επίσης και οι μονάδες πρόνοιας και ΕΚΑΒ.

Οι δήμοι είναι κλειστοί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ ήδη παρατηρούνται προβλήματα με τα σκουπίδια.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και την Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος -ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία το πολυνομοσχέδιο, το οποίο οι δύο ομοσπονδίες χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας».

Η ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησε στο Σύνταγμα συλλαλητήριο ενάντια στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις στο Δημόσιο και το βράδυ της Δευτέρας, οπότε το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών.

ΓΣΕΕ: «Μαζική η συμμετοχή στην απεργία»

Μαζική ήταν – σύμφωνα με την ΓΣΕΕ – η συμμετοχή στην εικοσιτετράωρη γενική απεργία που διοργάνωσε η Συνομοσπονδία από κοινού με την ΑΔΕΔΥ, με αίτημα να μην ψηφιστεί το επίμαχο πολυνομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΓΣΕΕ μηνύματα συμπαράστασης για τη σημερινή κινητοποίηση απέστειλαν η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Σάραν Μπάροου, η Γενική Γραμματέας της ΣΕΣ Μπερναντέτ Σεγκόλ, καθώς και συνδικάτα από Βέλγιο, Ισπανία, Γερμανία, Τουρκία και Κύπρο.

Στα μηνύματα συμπαράστασης, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, γίνεται λόγος για τις αποτυχημένες κυβερνητικές πολιτικές που διογκώνουν τη φτώχεια και τις ανισότητες ενώ τονίζεται η αναγκαιότητα αλλαγής αυτών των πολιτικών, ώστε να αποφευχθούν οι περαιτέρω δραματικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία και να μη βυθιστεί η οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση.

ΑΔΕΔΥ: «Μήνυμα αντίστασης στην πολιτική των απολύσεων»

Την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή «εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών» στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Όπως τονίζει η ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι έστειλαν «ένα αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και στην τρόικα ότι οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, η διάλυση των υπηρεσιών και δομών του δημόσιου τομέα και οι ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών αγαθών δεν θα περάσουν».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, σε συνεννόηση με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αποφάσισε ότι θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα «για την ανατροπή της ανάλγητης πολιτικής της απάνθρωπης λιτότητας».

«Μοναδική απάντηση στη βαρβαρότητα είναι η μαζική λαϊκή αντίσταση», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.