Τη στιγμή του τερματισμού τα φλας που αστράφτουν είναι αμέτρητα. Οσο εντυπωσιακό είναι να παρακολουθείς την ταχύτητα που σπρίντερ σαν τους Τάισον Γκέι, Πάουελ, Σερόν Σίμπσον, Βερόνικα Κάμπελ – Μπράουν και παλιότερα Μάριον Τζόουνς, Τιμ Μοντγκόμερι, Τζάστιν Γκάντλιν και Μπεν Τζόνσον «καταπίνουν» τα μέτρα, άλλο τόσο εκπληκτική είναι η ταχύτητα που αναβοσβήνουν τα φλας και κάνουν τις εξέδρες των σταδίων να θυμίζουν φωτορρυθμικά ντισκοτέκ.

Οσο παλιές είναι οι λεγόμενες astroball των ντίσκο, τόσο παλιά υπόθεση είναι το ντόπινγκ στον αθλητισμό και ειδικά στον στίβο. Το σοκ ήταν μεγάλο προχθές διότι την ίδια μέρα, με διαφορά μερικών ωρών, απομυθοποιήθηκαν δύο σπρίντερ με ασύλληπτα ρεκόρ και τεράστιες επιτυχίες.

Ο Τάισον Γκέι με 9»57 φέτος ήταν ο ταχύτερος στον κόσμο για το 2013, ενώ έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο του 2007 στα 100μ., στα 200μ. και στα 4Χ100μ. Ο Ασάφα Πάουελ, πρώην παγκόσμιος ρέκορντμαν στα 100μ. (με 9.74 το 2007) και με χρυσό στους Ολυμπιακούς του 2008 στα 4Χ100. Τρίτος κρίκος που επίσης την Κυριακή προστέθηκε στη βρώμικη και ατελείωτη αλυσίδα του ντόπινγκ, η Σερόν Σίμπσον (χρυσό στα 4Χ100 στην Αθήνα, αργυρό το 2008 στα 100μ.).

Προηγήθηκαν τρία κρούσματα την άνοιξη, που ήταν απλώς προάγγελος του φετινού μαρασμού που βιώνει ο στίβος. Η Αρζακόβα (χρυσό στο Πανευρωπαϊκό 2012 στα 800) άνοιξε τον Απρίλιο τον χορό. Τον Μάιο προστέθηκαν οι Τουρκάλες Γιανίτ (χρυσό στα 60μ. μετ’ εμποδίων στο φετινό πανευρωπαϊκό κλειστού στίβου) και Τσακίρ (χρυσό στα 1.500 πέρυσι στο Λονδίνο). Και τον Ιούνιο με τη Βουλγάρα, Ναϊνόβα (χρυσό στα 60μ. του φετινού πανευρωπαϊκού κλειστού στίβου) και το σοκ με την Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν (χρυσό στα 200μ. σε Αθήνα και Πεκίνο)!

Για όλους αυτούς τα φλας θα αστράψουν ξανά όταν κληθούν να απολογηθούν. Το πιθανότερο είναι πως θα συμβεί για τελευταία φορά, όπως συνέβη με όσους αναφέρθηκαν στον πρόλογο, τον Λανς Αρμστρονγκ, την κολυμβήτρια Μισέλ Σμιθ που προκάλεσαν ανάλογο σάλο όταν βρέθηκαν ντοπαρισμένοι. Στη Μόσχα, στο παγκόσμιο στίβου οι φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά από την εξέδρα θα απαθανατίσουν τους νέους θριαμβευτές…

Θα παραμείνουν όλοι τους ήρωες; Πόσοι από αυτούς θα απομυθοποιηθούν στο σύντομο μέλλον;