«Κόκκινο» στις απολύσεις βάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επισημαίνοντας ότι ο χώρος της Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Ωστόσο στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση της λίστας 1.250 εργαζομένων –πλην γιατρών –οι οποίοι θα μετακινηθούν για να καλύψουν ανάγκες άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην ίδια περιφέρεια.

«Είμαστε υπουργείο που ζητάει κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης (φωτογραφία) στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, διαβεβαιώνοντας ότι η απειλή της απόλυσης δεν αφορά το προσωπικό του ΕΣΥ.

Ωστόσο όσοι ενταχθούν στο καθεστώς κινητικότητας –κυρίως νοσηλευτές, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό –σε ένα-δύο μήνες θα μετακινηθούν στη νέα θέση τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα… φύλλα πορείας σε εργαζομένους νοσοκομείων που εμφανίζουν χαμηλή πληρότητα. Ετσι, θα καλυφθούν τα κενά σε μεγάλα νοσοκομεία-«πυλώνες» τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

Στο μεταξύ η είσοδος ιδιωτικών ελεγκτικών φορέων στα δημόσια και στα ιδιωτικά νοσοκομεία προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο. Στόχος είναι να μπει φρένο στις υπερτιμολογήσεις και στις σπατάλες σε χειρουργεία και εξετάσεις που λειτουργούν εις βάρος του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, χθες ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε δημοσίως την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα αυτό «χρησιμοποιούν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να γλιτώνουν τα λεφτά των μετόχων τους» και πρόσθεσε ότι κατά τον ίδιο τρόπο το κράτος οφείλει να προστατεύσει και τα συμφέροντα του έλληνα ασφαλισμένου.