Σε σημαντικές αγορές για τα ελληνικά προϊόντα αναδεικνύονται οι γειτονικές χώρες της Ελλάδας, όπως η Β. Αφρική, την ίδια ώρα που παραδοσιακοί εμπορικοί εταίροι της χώρας μας στη Δυτική Ευρώπη μειώνουν τα ποσοστά τους.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) σχετικά με τις πέντε κορυφαίες χώρες – προορισμούς για τα ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα κατά την περίοδο 1988-2012.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΣΕ, την τελευταία 25ετία υπήρξε σημαντική διαφοροποίηση στις πέντε πρώτες θέσεις των αγορών προς τις οποίες εξάγει προϊόντα η Ελλάδα, με αποτέλεσμα, σε σχέση με το 1988, να έχει υπάρξει ανανέωση κατά τα 3/5. Ως πρώτο σημείο καμπής αναφέρονται τα μέσα της δεκαετίας του 1990, οπότε οι ελληνικές επενδύσεις στα Βαλκάνια και ειδικά στη Βουλγαρία ενίσχυσαν τη θέση της γειτονικής χώρας στον χάρτη των εξαγωγών.

Η δεύτερη σημαντική εξέλιξη αφορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Κύπρου, οι οποίες πλέον εναλλάσσονται στην 3η και 4η θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες ελληνικές εισαγωγές.

Αλλαγές, ωστόσο, υπήρξαν και στην κορυφή της κατάταξης, όπου η διαχρονική πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας και της Ιταλίας τερματίστηκε και οι δύο αυτές χώρες που άλλοτε απορροφούσαν το 40% των ελληνικών εξαγωγών περιορίστηκαν στο 22% σωρευτικά το 2012. Σημαντική είναι επίσης και η ταχύτατη αναρρίχηση της Τουρκίας στις πέντε πρώτες θέσεις της κατάταξης μετά το 2012.

Η γειτονική χώρα αποτελεί πλέον τη νούμερο ένα αγορά για τα ελληνικά προϊόντα, ενώ χαρακτηριστική είναι και η άνοδος του Γιβραλτάρ στην 4η θέση της κατάταξης από τις αρχές του χρόνου.