Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, το όνομα του οποίου εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς, δήλωσε την Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως ζητά μετ’ επιτάσεως η αντιπολίτευση, και έκανε λόγο για «εκβιασμό» του κράτους δικαίου.

«Θα ολοκληρώσω τη θητεία για την οποία με επέλεξαν οι Ισπανοί», είπε ο Ραχόι μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «το κράτος δικαίου δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό» και ότι η δικαιοσύνη θα συνεχίσει το έργο της «χωρίς καμία πίεση».

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται ο πρώην ταμίας του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπάρθενας, 55 ετών, ο οποίος προφυλακίστηκε τον Ιούνιο και κατηγορείται για δωροδοκία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και άλλα αδικήματα.

Νωρίτερα, ο Μπάρθενας έδωσε εκ νέου κατάθεση, επί τρεις ώρες, στον ανακριτή Πάμπλο Ρουθ και φέρεται να παραδέχθηκε ότι χειριζόταν έναν μυστικό λογαριασμό μέσω του οποίου μεταφέρονταν τα ποσά με τα οποία διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες δωροδοκούσαν ηγετικά στελέχη του PP. Μέχρι σήμερα ο υπόδικος ταμίας αρνούνταν την ύπαρξη του λογαριασμού αυτού.

Φέρεται, επίσης, να παραδέχθηκε ότι τα έγγραφα που είχαν δημοσιευτεί σε δύο ισπανικές εφημερίδες είναι γνήσια, αν και στο παρελθόν τα χαρακτήριζε πλαστά.

Παρέδωσε, μάλιστα, στον ανακριτή και άλλα έγγραφα που αφορούν στην υπόθεση. Η εφημερίδα Ελ Μούντο ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι επρόκειτο να παραδώσει και μια φορητή μνήμη (USB) που περιέχει το σύνολο των οικονομικών λογαριασμών του PP από το 1990 μέχρι το 2008. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή.

Ως πρώτη αντίδραση, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διευκρίνισε ότι δεν επιζητά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών καθώς η χώρα δίνει μάχη για να βγει από την οικονομική κρίση. Η ηγέτιδα των Σοσιαλιστών Ελένα Βαλενθιάνο, κάλεσε όμως το Λαϊκό Κόμμα να επιλέξει έναν νέο Πρωθυπουργό στη θέση του Ραχόι.

Το PP εξακολουθεί να αρνείται την ύπαρξη του κρυφού λογαριασμού. Η αξιοπιστία του κόμματος, ωστόσο, κατακρημνίσθηκε μετά την αποκάλυψη, και πάλι από την εφημερίδα Ελ Μούντο, των μηνυμάτων που αντάλλαζαν ο Ραχόι με τον Μπάρθενας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δύο άνδρες διατηρούσαν επαφή για πολλούς μήνες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, τον Ιανουάριο.

«Λούις, τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Κουράγιο» φέρεται να έγραψε ο Ραχόι σε ένα από τα μηνύματα αυτά.

Η κυβέρνηση δεν αρνείται την ύπαρξη των μηνυμάτων όμως υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν πως ο Πρωθυπουργός δεν υπέκυψε στον «εκβιασμό» του πρώην ταμία του κόμματος.