Δεν αποσαφηνίσθηκαν οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμα θέματα –όπως αυτό της παραμονής ή όχι της χώρας στο ευρώ –στα κέιμενα που εγκρίθηκαν από το Συνέδριο του κόμματος. Αντιθέτως υπάρχουν διατυπώσεις που επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες και δημιουργούνται πάλι ερωτηματικά ως προς το τι ακριβώς θα κάνει τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που εκλεγεί ως κυβέρνηση. Και όλα αυτά, ενώ η πλευρά της μειοψηφίας έθεσε με ευκρίνεια τις δικές της κόκκινες γραμμές, οι οποίες απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία του σώματος των συνέδρων.

1 Για χρέος – Μνημόνια

Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και λογιστικός έλεγχός του.

Ακύρωση των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. Επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων και ακύρωση των επαχθών όρων τους.

2 Για το ευρώ

«Απόλυτη προτεραιότητα για εμάς είναι η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που άλλοι ανέλαβαν υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε ήδη έτοιμοι να αναμετρηθούμε με τη δυσμενέστερη εξέλιξη, σίγουροι ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει».

3 Για ΔΕΚΟ – τράπεζες

Τραπεζικό σύστημα υπό την ιδιοκτησία και τον έλεγχο του Δημοσίου. Ιδρυση δημόσιων τραπεζών ειδικού σκοπού με αντικείμενο την αγροτική πίστη, τη μικρή και μεσαία επιχείρηση και τη λαϊκή στέγη. Ακύρωση προβλεπόμενων ιδιωτικοποιήσεων, επαναφορά σε δημόσιο έλεγχο και πλήρης ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας που έχουν ιδιωτικοποιηθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

4 Για συμμαχίες

«Συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας». Οπως σημειώνεται στο κείμενο της Πολιτικής Απόφασης, «είναι σαφές ότι στις σημερινές έκτακτες συνθήκες δεν μπορούμε να περιμένουμε έως ότου οι ηγεσίες της Αριστεράς κατανοήσουν την ανάγκη της ενότητας και της ενωτικής δράσης, όμως δηλώνουμε πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή, σήμερα και αύριο, πριν ή μετά τις εκλογές, να ανοίξουμε έναν διάλογο και να προχωρήσουμε σε βήματα ενότητας».

5 Για την ταυτότητα του κόμματος

Ενιαίο, μαζικό, δημοκρατικό, πολυτασικό κόμμα της Αριστεράς για τον Σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.

6 Τρόπος εκλογής των οργάνων

Είτε με ενιαία λίστα (όλα τα ονόματα μαζί) είτε με ξεχωριστά ψηφοδέλτια.

7 Συνιστώσες

Το θέμα παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες.

8 Εκλογή προέδρου

Από το σώμα του Συνεδρίου.