Αυστηρούς κανόνες και ενδελεχείς ελέγχους για νοσηλεία σε χώρες του εξωτερικού ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και άμεση πειθαρχική έρευνα για στελέχη του υπουργείου που υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν εμπλακεί σε αξιόποινες πράξεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με αφορμή το πόρισμα της έκθεσης του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.

Στην πρώτη περίπτωση στο πόρισμα γίνεται λόγος για ανεξέλεγκτες εγκρίσεις μετάβασης για νοσηλεία στο εξωτερικό, ενώ υπάρχουν και καταγγελίες για λειτουργία κυκλωμάτων τα οποία προωθούσαν ασθενείς σε συγκεκριμένα κέντρα θεραπείας.

Στη δεύτερη περίπτωση δύο στελέχη του υπουργείου Υγείας εμπλέκονται μέσω μη κερδοσκοπικής εταιρείας σε κύκλωμα χρηματοδότησης από φαρμακευτικές εταιρείες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του υπουργείου και μέλος της Επιτροπής Τιμολόγησης και η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων είναι μέλη ενός φορέα ο οποίος εμφανίζεται ως ο τελικός αποδέκτης χορηγιών από φαρμακευτικές εταιρείες με σκοπό τη διοργάνωση συνεδρίων.

«Από τη στιγμή που ενημερώθηκα έχω δώσει σαφή εντολή ότι ποτέ επί υπουργίας μου δεν θα μπορεί να επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό. Δεύτερον, θα ενεργήσουμε βάση του πορίσματος ποιες θα είναι οι περαιτέρω ενέργειές μας. Σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η νομιμότητα» δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εκπαιδευτικού χαρακτήρα εμφανίζεται σε έγγραφο του ΕΟΦ να λαμβάνει από μία μόνο φαρμακευτική 25.000 ευρώ, ενώ από άλλες τέσσερις συνολικά το ποσό των 15.000 ευρώ.

Το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αποκάλυψε αυτή τη διαδρομή χρήματος έγινε με σκοπό να ελεγχθεί η νομιμότητα της συμμετοχής στελεχών του υπουργείου Υγείας και γιατρών του ΕΣΥ στο διεθνές συνέδριο καρδιολογίας που έγινε στο Βερολίνο τον περασμένο Νοέμβριο.

Πληρώνει οφειλές.Στο μεταξύ, σε πληρωμές προς τους παρόχους του αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ. Οπως είπε ο απελθών πρόεδρος του οργανισμού κ. Παπαγεωργόπουλος, θα διατεθούν περισσότερα από 200 εκατ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές (ΟΠΑΔ) πλέον των 350 εκατ. που έχουν ήδη διατεθεί.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας προανήγγειλε, μέσω ραδιοφωνικού σταθμού των Ιωαννίνων, πληρωμές 300 εκατ. ευρώ για το επόμενο δίμηνο. Μάλιστα άφησε και αιχμές λέγοντας πως «παρά το γεγονός ότι είχε διατεθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2011, οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο». Από το 1,5 δισ. ο ΕΟΠΥΥ έχει απορροφήσει 725 εκατ. ενώ έχουν δοθεί στους δικαιούχους μόλις 340 εκατ.