Τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς την επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος παρουσίασε τη Δευτέρα στην Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του ιδρύματος ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας.

Μιλώντας στην Α’ Επαναληπτική Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Μιχ. Σάλλας αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας για το επόμενο διάστημα και στις κινήσεις του ιδρύματος για τα στήριξη της εθνικής οικονομίας.

«Η πορεία των τραπεζών εξαρτάται από τη συνολική πορεία της οικονομίας. Στόχος μας είναι η άντληση ρευστότητας από την αγορά και η σταδιακή απεμπλοκή μας από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος», δήλωσε ο Μιχάλης Σάλλας.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα νέα stress test θα καταδείξουν πως η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα χρειασθεί νέα κεφάλαια, ενώ εκτίμησε πως αντίστοιχη εικόνα θα προκύψει και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες.

Ο ίδιος τόνισε πως η στρατηγική του ιδρύματος θα εστιάσει στη διάθεση ρευστότητας στην αγορά, στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων.

Φορέας αναχρηματοδότησης η Γενική

Όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Πειραιώς, στόχος είναι η Γενική Τράπεζα (Geniki Bank) να αναβαθμισθεί σε φορέα αναχρηματοδότησης επιχειρηματικών δανείων, κυρίως επισφαλών επιχειρηματικών χορηγήσεων, ο οποίος θα δίνει συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα προχωρεί σε διεθνείς συμπράξεις, ώστε να προσφέρει ανταγωνιστικούς όρους χρηματοδότησης στις επιχειρήσεις πελάτες του Ομίλου.

Προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτός ο σχεδιασμός η Πειραιώς θα επιδιώξει να δρομολογήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Γενική Τράπεζα, με προτεραιότητα στο 20% των ιδιωτών μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Μιχάλης Σάλλας αναφέρθηκε στην ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να στηριχθούν την προσεχή διετία από τους καταθέτες και τους μετόχους, ενώ χαρακτήρισε κομβική την επιστροφή των εγχώριων ιδρυμάτων στις αγορές χρήματος. Ο ίδιος εκτίμησε πως αυτό σταδιακά θα γίνεται διαρκώς και πιο εύκολο, ενώ υποστήριξε ότι ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς το 2015 αναμένεται να είναι μια κερδοφόρα χρονιά.

Τέλος εποχής για την καταναλωτική πίστη

Ο ίδιος εκτίμησε πως εφεξής τα καταναλωτικά δάνεια θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα, ωστόσο καθησύχασε ότι δεν θα ισχύσει το ίδιο και με τη στεγαστική πίστη, όπου η Πειραιώς θα συνεχίσει να χορηγεί, αλλά και να αναχρηματοδοτεί στεγαστικά δάνεια. «Δεν κλείνουμε την κάνουλα, αλλά εφεξής θα είμαστε πολλοί φειδωλοί», είπε για τα καταναλωτικά δάνεια.

Ο Μιχ. Σάλλας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν συγχωνεύσεις ελληνικών τραπεζικών θυγατρικών στα Βαλκάνια, ενώ αναφορικά με το προσωπικό του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς είπε πως θα δρομολογηθούν προγράμματα εθελούσιας εξόδου, αλλά και ενεργότερη εφαρμογή του λεγόμενου προγράμματος «sabbatical», που με επιτυχία έχει εφαρμόσει η Πειραιώς -πρόκειται για πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να αποχωρήσει από την τράπεζα για δύο ή τρία χρόνια, λαμβάνοντας το 50% και 60% των μηνιαίων αποδοχών του (και το σύνολο των κρατήσεών του, ασφαλιστικών εισφορών), χωρίς να χάνει τη δυνατότητα επιστροφής σε πλήρη απασχόληση μετά το πέρας της 3ετίας -.