Σάλο προκάλεσε στην Ιταλία η νέα υβριστική αναφορά κατά της υπουργού αρμόδιας για την ενσωμάτωση των μεταναστών Σεσίλε Κιέντζ, από τον γερουσιαστή της Λέγκας του Βορρά Ρομπέρτο Καλντερόλι, ο οποίος έφθασε στο σημείο να τη χαρακτηρίσει «ουραγκουτάγκο».

«Όποτε την βλέπω μου έρχεται αναγκαστικά στον νου ένας ουραγκουτάγκος», δήλωσε ο Καλντερόλι αναφερόμενος στην ιταλίδα υπουργό, η οποία έλκει την καταγωγή της από το Κογκό, ειναι μαύρη και ασκεί το επάγγελμα του γιατρού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο στελέχη της Λέγκας επιτίθενται, φραστικά, στην Κιέντζ, η οποία έχει μπει στην κυβέρνηση συνασπισμού με υπόδειξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο παρελθόν την είχαν χαρακτηρίσει «μπόγκο -μπόγκο», με αναφορά σε αφρικανικούς χορούς.

Σε άμεση αντίδρασή της, η ιταλίδα υπουργός απάντησε ότι «δεν λαμβάνει υπόψη τα λόγια του Καλντερόλι και δεν τα θεωρεί προσωπική προσβολή, αλλά λυπάται για την εικόνα της Ιταλίας που καλλιεργείται στο εξωτερικό» μέσα από αυτές τις δηλώσεις.

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα υπήρξε πιο σκληρός. Σε σχόλιό του μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, είπε:«Οι δηλώσεις του Καλντερόλι ξεπέρασαν κάθε όριο και είναι σαφώς απαράδεκτες. Σεσίλ συνέχισε να εργάζεσαι, είμαστε όλοι στο πλευρό σου!».

Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα του επίθεση κατά της Κιένζτ, ο ίδιος γερουσιαστής δήλωσε ότι « ήταν μόνο ένα συμπαθητικό αστείο», και ότι «πρόκειται για καλή υπουργό, αλλά για το Κονγκό».

Πολλά μέλη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και χιλιάδες πολίτες, μέσω των κοινωνικών δικτύων Facebook και Twitter, ζητούν την παραίτηση από τη Γερουσία του Ρομπέρτο Καλντερόλι, ο οποίος έχει εκλεγεί, μάλιστα, στην αντιπροεδρία του σώματος.