Την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου στις διαφαινόμενες πρόωρες εκλογές εκφράζει ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απορρίπτοντας τα όσα αποτυπώνονται ως εικασίες στον Τύπο για ανάληψη αξιώματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Ποσώς με ενδιαφέρει να αναλάβω μία ευρωπαϊκή θέση» είπε στην κρατική ραδιοφωνία RTL Lëtzebuerg o Γιούνκερ. Ο ίδιος είχε προταθεί το 2009 να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιλογή στην οποία είχε αντιταχθεί ο τότε γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Σήμερα, όμως, η υποστήριξη προς το πρόσωπό του ανανεώθηκε με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ), «ομπρέλα» των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων στα οποία συγκαταλέγονται και οι Χριστιανοδημοκράτες (CVS) του Γιούνκερ.

«Χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης μου και της υποστήριξής μου για τις εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές που επίκεινται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Τζόζεφ Ντολ.

Ο 58χρονος Γιούνκερ έχει εκμυστηρευθεί πως είχε δελεασθεί το 2004 να αναλάβει το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το 2009 εκείνου του προέδρου της ΕΕ, όμως έκτοτε «δεν έχει ενδιαφερθεί για μία ευρωπαϊκή θέση». «Θέλω να εργασθώ προς όφελος του Λουξεμβούργου κι αυτό είναι η πάσα αλήθεια», τόνισε.