Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθησαν το Σάββατο οι ψηφοφορίες στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τα «αγκάθια» μεταξύ μειοψηφίας-πλειοψηφίας.

Η ένταση της αντιπαράθεσης που εκφράζεται με το πρωτοφανές για τα δεδομένα του χώρου χειροκρότημα των εισηγητών, είναι μεγάλη.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι ο προεδρεύων Νίκος Βούτσης χρειάστηκε να ζητήσει από το σώμα των συνέδρων να μην ψηφίζουν διά χειροκροτήματος.

Οπως σχολίαζαν στελέχη του κόμματος, είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν χειροκροτήματα στις εισηγήσεις τροπολογιών καθώς σε αντίθεση με τις ελεύθερες τοποθετήσεις των ομιλητών στο συνέδριο, στις εισηγήσεις κυριαρχεί η αντίληψη «περί σεβασμού στην διαφωνία».

Η ψηφοφορία που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αυτή που υπερψηφίστηκε για το χρέος, και επι της ουσίας αφορούσε την «πλατφόρμα Λαφαζάνη» περί μονομερούς διαγραφής του.

Οπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας (πρόταση Λαφαζάνη) συγκέντρωσε ψήφους και από κομμάτια της πλειοψηφίας, έστω και σε χαμηλό ποσοστό.

Εισηγητής από την πλευρά της πλειοψηφίας ήταν ο υπεύθυνος Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν θα κριθούμε από το αν ζητήσουμε να διαγραφεί το 20, το 40 ή το 60% του χρέους αλλά από το αν πετύχουμε την ανάκαμψη της οικονομίας. Αν το πετύχουμε αυτό σύντροφοι και μπορούμε να το πετύχουμε όπως το πέτυχε η Γερμανία με την συμφωνία του ’53, τότε το χρέος θα γίνει βιώσιμο. Θα είναι τόσο μικρό που θα γίνει διαχειρίσιμο. Κάθε χώρα έχει χρέος».

Από την πλευρά της μειοψηφίας ο Δημήτρης Στρατούλης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μόνη καθαρή άποψη για την κυβέρνηση της Αριστεράς είναι το αίτημα για διαγραφή του χρέους. «Οχι μέρους, αλλά όλου του χρέους».

Αυξημένο ήταν και το ενδιαφέρον για την τροπολογία που αφορούσε στο θέμα των συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο η πλευρά της πλειοψηφίας υποστήριξε διά στόματος Βούτση ότι «το καταλαβαίνετε όλοι ότι πρέπει να έχετε τη μέγιστη δυνατή στήριξη».

Νωρίτερα και ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το προσκλητήριο προς τον κόσμο που στήριξε τη δημοκρατική παράταξη, «αλλά αισθάνθηκε προδομένος», απευθυνόμενος στη μεγάλη δεξαμενή των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, η μειοψηφία επέμεινε για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μόνο με δυνάμεις της Αριστεράς, αποκλείοντας κάθε άλλη συνεργασία.