Το Κατάρ αναδεικνύεται σε μεγάλο πρωταγωνιστή στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το μικρό εμιράτο του Περσικού Κόλπου ελέγχει καταρχήν το εμπορικό κομμάτι δύο μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων, της Μπαρτσελόνα και της Παρί Σεν Ζερμέν.

Σκεφθείτε ότι μπορεί η καλύτερη απόφαση να ήταν η εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν από την Qatar Sports Investments (δαπανώντας 50 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2011), αλλά η βιτρίνα σε όλες αυτές τις δουλειές είναι η Μπαρτσελόνα.

Από την αγωνιστική περίοδο 2011-2012 η Qatar Foundation προβάλλεται στη φανέλα του Λιονέλ Μέσι και της υπόλοιπης παρέας της Μπαρτσελόνα. Το αντίτιμο είναι 30 εκατ. ευρώ ετησίως. Το συμβόλαιο λήγει το καλοκαίρι και στη φανέλα της Μπαρτσελόνα θα διαφημίζεται πλέον η Qatar Airways. Το Κατάρ έκανε και πάλι διάνα, αφού η φανέλα των Μπλαουγκράνα είναι η πλέον εμπορική στον πλανήτη.

Το περίεργο είναι ότι μία ανταγωνιστική εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Fly Emirates, είναι χορηγός στη φανέλα της Παρί Σεν Ζερμέν. Σε όλα τα υπόλοιπα όμως, ο έλεγχος ανήκει στο Κατάρ.

Ο νέος Εμίρης, ο 33χρονος Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Τάνι, είναι ένας φανατικός φίλος των σπορ, παίζει τένις και λέγεται ότι είναι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτός άλλωστε πρωτοστάτησε στην εξαγορά της Παρί Σεν Ζερμέν και επέβλεψε την προσπάθεια για να αναλάβει το Κατάρ τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022.

Αλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Qatar Sports Investments έφερε τον Ιανουάριο στο Παρίσι τον Μπέκαμ (αποχώρησε από το ποδόσφαιρο στο τέλος της σεζόν) και τον Ιμπραΐμοβιτς, ο οποίος ήταν βασικός πρωταγωνιστής στην πορεία της ομάδας για τον τίτλο.

Για την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν Νάσερ αλ Κελαϊφί εμφάνισε τον προϋπολογισμό-ρεκόρ για το γαλλικό πρωτάθλημα ύψους 300 εκατ. ευρώ! Πολύ κοντά στα 470 εκατ. ευρώ της Μπαρτσελόνα!

Βέβαια, επειδή υπάρχει ένα έλλειμμα από το 2012 (100 εκατ. ευρώ) και υπάρχει κίνδυνος να εμπλακεί σε περιπέτειες λόγω του financial fair play της ΟΥΕΦΑ, έχει βρεθεί ακόμη μία λύση. Μια προσοδοφόρα σύμβαση με τον αρμόδιο φορέα για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Κατάρ αναμένεται να φέρει στην Παρί επιπλέον έσοδα 600 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια! Η συμφωνία (υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2012) έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ.

Να ήταν μόνο αυτό; Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Σάντρο Ροσέλ είχε επίσης μια ιδιαίτερη σχέση με τους αξιωματούχους του Κατάρ. Πριν από την εκλογή του στην προεδρία της Μπαρτσελόνα, ο Ροσέλ είχε την Bonus Sports Marketing που ειδικεύεται στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, των οποίων κυριότερος πελάτης είναι το Κατάρ! Ο Ροσέλ την πούλησε στη συνέχεια σε έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους του Κατάρ αντί 6-7 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία αυτή λοιπόν βοήθησε το Εμιράτο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για τον εντοπισμό νέων ταλέντων. Στόχος να δημιουργηθεί η καλύτερη δυνατή ομάδα για το Μουντιάλ του 2022. Εως τώρα έχουν ελεγχθεί δύο εκατομμύρια νεαροί ποδοσφαιριστές σε δεκαπέντε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Νότιας Αμερικής. Στόχος είναι οι καλύτεροι παίκτες να ενταχθούν στην Aspire Academy, η οποία εδρεύει στην Ντόχα και «νονός» είναι ο Λιονέλ Μέσι.

Το Κατάρ δαπάνησε αρκετά χρήματα και για την ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Πάνω από 33 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την προβολή της υποψηφιότητας και για αποζημίωση των πρεσβευτών όπως ο Ζινεντίν Ζιντάν και ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Μία τελευταία έρευνα αποκάλυψε ότι το Κατάρ σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 200 δισ. δολάρια για την προετοιμασία και τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022.

Να σημειώσουμε επίσης ότι και το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα έχει αποκτήσει τα δικαιώματα του γαλλικού πρωταθλήματος αντί 150 εκατ. ευρώ.