Εντολή για επίσπευση της έκδοσης πορίσματος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και την Ομάδα Εργασίας που έχει συγκροτηθεί για το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, έχει δώσει ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Βενιζέλος.

Το ζήτημα αυτό, που χαρακτηρίζεται «εθνικό» από ελληνικής πλευράς, τέθηκε από τον Βαγγέλη Βενιζέλο και κατά τη συνάντηση του με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε την περασμένη εβδομάδα.

Μολονότι μάλιστα ο Γκίντο Βεστερβέλε επανέλαβε την πάγια γερμανική θέση, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών του ξεκαθάρισε ότι «το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό».

Για όλα τα παραπάνω μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότη Μαριά, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί αν το θέμα τέθηκε στον κ. Βεστερβέλε από τον κ. Βενιζέλο και αν πρόκειται να τεθεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε το ζήτημα αυτό να υφέρπει σε μια γενική, γενικόλογη, πολιτική συζήτηση και αποδίδουμε εξαιρετική σημασία στη διατήρηση και εμβάθυνση των φιλικών μας σχέσεων με τη Γερμανία», σημείωσε ο υφυπουργός.