Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις επανέλαβε χθες την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει χρηματοδοτικό κενό μετά τον Ιούλιο του 2014, εντείνοντας ακόμη περισσότερο τις πιέσεις προς τους Ευρωπαίους να βρουν λύση στο πρόβλημα –ακόμη ίσως και με την επιβολή νέου κουρέματος στο χρέος της χώρας μας.

Στο πλαίσιο προγραμματισμένης τακτικής συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ εμφανίστηκε καθησυχαστικός όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι αυτό δεν θα συμβεί καθώς έως τον Ιούλιο του 2014 το πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο. «Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό έως τον Ιούλιο του 2014. Αναμένεται να υπάρξει μετά τον Ιούλιο του 2014», είπε. Ο Ράις ανέφερε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα πρόσθετων μέτρων εντός του 2013, αλλά εφαρμογής όλων όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευθεί να παρέχουν χρηματοδότηση για όσο διάστημα το ελληνικό πρόγραμμα εφαρμόζεται ομαλά. «Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», ανέφερε σχετικά. Αναφορικά με την έγκριση της επόμενης δόσης από το ΔΝΤ, ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό αναμένεται στα τέλη Ιουλίου και η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στα μέσα Αυγούστου.