Επί 33 ημέρες παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τους δύο 30χρονους συλληφθέντες στην Θεσσαλονίκη, οι οποίοι φέρονται να μετέχουν στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς και να έχουν λάβει μέρος σε επιθέσεις στα πλαίσια του «σχεδίου Φοίνικας» της οργάνωσης.

Τελικά συνελήφθησαν εξαιτίας ενός «μοιραίου λάθους» που έκανε ο ένας από αυτούς.

«Αλλη μια επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στον διαρκή αγώνα κατά της τρομοκρατίας» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ Χρήστος Παρθένης τη σύλληψη των δύο ατόμων. Πρόκειται για Ελληνες, ηλικίας 30 ετών, που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιούνται στον αναρχικό – αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξελίχθηκε αμέσως μετά την δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο προκήρυξης της τρομοκρατικής οργάνωσης FAI-IRF, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή «παγιδευμένου» δέματος στον πρώην διευθυντή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Δημήτρη Χωριανόπουλο.

Τα λάθη των συλληφθέντων

Οπως ανέφεραν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, λίγο πριν από την ανάρτηση της προκήρυξης το απόγευμα της Πέμπτης στον ιστότοπο Indymedia, ο 30χρονος, ο οποίος μένει στην Σταυρούπολη, πέταξε σε κάδο απορριμμάτων μια σακούλα με σκουπίδια.

Οι αστυνομικοί που τον παρακολουθούσαν έλεγξαν την σακούλα, μέσα στην οποία βρήκαν χειρόγραφο κείμενο της προκήρυξης, πριν αυτή ακόμα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο. Τα σημειώματα ήταν σχισμένα σε 49 κομμάτια, ενώ στην σακούλα υπήρξαν διάφορα άλλα σκουπίδια, μεταξύ των οποίων και τέσσερα τραπουλόχαρτα.

Τα τελευταία συνδέονται από τους αστυνομικούς με τον παγιδευμένο φάκελο, διότι, όπως λένε, ο συγκεκριμένος εκρηκτικός μηχανισμός, είχε ένα τραπουλόχαρτο «άσσο κούπα», τοποθετημένο στον διακόπτη πυροδότησης.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι ο φάκελος ανεφλέγη στο κέντρο διαλογής στο Κρυονέρι Αττικής, γιατί έπεσε στο έδαφος από τα χέρια κάποιου υπαλλήλου και γλίστρησε το τραπουλόχαρτο. Έτσι αποκαλύφθηκε η βόμβα και εξουδετερώθηκε από τους πυροτεχνουργούς του Τμήματος Εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι αστυνομικοί, μετά τα ευρήματα στον κάδο απορριμμάτων και αμέσως μόλις αναρτήθηκε η προκήρυξη στο διαδίκτυο, συνέλαβαν τον 30χρονο, στο διαμέρισμά του στην Σταυρούπολη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν επιχείρηση στον υπό κατάληψη χώρο «Ναδίρ», κοντά στο πανεπιστήμιο, όπου συνέλαβαν και το δεύτερο, ο οποίος διέμενε εκεί.

Ο τελευταίος, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, έχει συλληφθεί τέσσερις φορές από το 2006, από τις αστυνομικές αρχές. Το 2006 συνελήφθη δύο φορές, μία για παράνομα παιχνίδια και μία για κλοπή, ενώ το 2010 συνελήφθη μαζί με άλλους 11 στο ΑΧΕΠΑ και στις 7 Ιουλίου 2012 συνελήφθη για συμμετοχή μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων αντιεξουσιαστών και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Από την έρευνα προέκυψε η συμμετοχή των συλληφθέντων σε τέσσερις πρόσφατες ενέργειες που αποτελούν μέρος γενικευμένου σχεδίου διάπραξης τρομοκρατικών ενεργειών, με την ονομασία «Σχέδιο Φοίνικας».

Η πρώτη ενέργεια του σχεδίου ήταν η έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των Φυλακών Κορυδαλλού στις 7 Ιουνίου, στην περιοχή της Δάφνης Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Η δεύτερη αφορά έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητο σωφρονιστικού υπαλλήλου των Φυλακών Ναυπλίου, στο Αργος, την 12η Ιουνίου 2013. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η «Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία (FAI) – Διεθνής Συνωμοσία Εκδίκησης».

Η τρίτη περίπτωση αφορά εμπρηστική ενέργεια στον τρίτο όροφο ξενοδοχείου στην Τζακάρτα της Ινδονησίας την 26η Ιουνίου 2013. Την ενέργεια αυτή ανέλαβε η FAI-IRF, ως «χειρονομία αλληλεγγύης» σε Έλληνα, απεργό πείνας, που ήταν προφυλακισμένος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ενώ η σχετική προκήρυξη τελείωνε με τη φράση «Ας κάνουμε το σχέδιο Φοίνικας ένα διεθνές σχέδιο εκδίκησης!».

Η τέταρτη τρομοκρατική ενέργεια αφορά αποστολή, σε απόστρατο ανώτατο Αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας, «παγιδευμένου» φακέλου, ο οποίος εξερράγη στις 3η Ιουλίου 2013 εντός των εγκαταστάσεων του κέντρου διαλογής των ΕΛ.ΤΑ. στο Κρυονέρι Αττικής. Την ευθύνη για την ενέργεια αυτή ανέλαβε με προκήρυξη η FAI-IRF.

Σε έρευνες που πραγματοποίησε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Χειρόγραφο κείμενο, που αποτελεί προσχέδιο προκήρυξης που αναρτήθηκε την 11 Ιουλίου 2013 για την τελευταία τρομοκρατική ενέργεια,

Φάκελοι προπληρωμένου τέλους των ΕΛ.ΤΑ. για την αποστολή δεμάτων, χωρητικότητας έως 4,5 κιλά βάρους ο καθένας,

Τσεκούρι με ξύλινη χειρολαβή,

Μάλλινη κουκούλα τύπου full face,

Σκληροί δίσκοι αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,

Φορητές συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων,

Φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,

Συσκευές κινητών τηλεφώνων,

Μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,

Συσκευή καταγραφής εικόνας,

Είκοσι επτά ξύλινα κοντάρια,

Τρία κράνη μοτοσικλετιστή,

Πλαστική αντιασφυξιογόνα μάσκα,

Πολυμηχάνημα και

Βιβλία αναρχικού περιεχομένου.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, απόπειρες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, εκρήξεις, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, εμπρησμούς, κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών και βομβών.

Επίσης, η δικογραφία αφορά και σε άλλα πρόσωπα τα οποία κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στις προαναφερόμενες τρομοκρατικές πράξεις.