Σε οπισθοχώρηση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση μπροστά στον φόβο αντιδράσεων και απέσυρε στο παρά πέντε διάταξη του πολυνομοσχεδίου με την οποία προστατεύονταν μετακλητοί και αποσπασμένοι υπάλληλοι στα πολιτικά γραφεία υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων. Με τη διάταξη προβλεπόταν ως κριτήριο μοριοδότησης η υπηρεσία στα πολιτικά γραφεία στο πλαίσιο της διαδικασίας για την επιλογή των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα σε περίπτωση κατάργησης μόνον ορισμένων θέσεων κάποιου κλάδου ή ειδικότητας. Πρακτικά αυτό σηματοδοτούσε πριμοδότηση των απασχολουμένων σε πολιτικά γραφεία, με την ελπίδα διάσωσής τους από την υπαγωγή στο καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η διάταξη είχε μάλιστα αποτυπωθεί με τρόπο ώστε να μην είναι αμέσως εμφανής η πριμοδότηση. «Τα ειδικά καθήκοντα όπως των υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση σε διεθνείς οργανισμούς και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του ΠΔ 63/2005», αναφερόταν μεταξύ των προσόντων των υπαλλήλων που θα αποτιμώνται. Πρόκειται για το Προεδρικό Διάταγμα που περιγράφει τη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων και μεταξύ των άρθρων του είναι και η συγκρότηση των πολιτικών γραφείων.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε περιλάβει την επίμαχη διάταξη μετά τις πιέσεις από κυβερνητικά στελέχη. Ενδεικτικό είναι εξάλλου ότι η διάταξη όχι μόνον δεν έτυχε κριτικής από βουλευτές, αλλά αντιθέτως είχε ανοίξει την… όρεξη και σε άλλους που πίεζαν με τη σειρά τους να επεκταθεί στους μετακλητούς και αποσπασμένους στα δικά τους γραφεία.

Πάντως, αργά χθες το απόγευμα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έκανε γνωστό ότι θα καταθέσει σήμερα νομοτεχνική βελτίωση με την οποία θα καταργεί την αποτίμηση προσόντων δημοσίων υπαλλήλων που εμπίπτουν στις διατάξεις του ΠΔ 63/2005.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την απόσυρση, κύκλοι του υπουργείου επιχειρούσαν να δικαιολογήσουν την αρχική ύπαρξη της διάταξης. Στα επιχειρήματά τους αναφερόταν η πρόσθετη εμπειρία που αποκτούν οι απασχολούμενοι στα πολιτικά γραφεία κυβερνητικών στελεχών σε σχέση με τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.