Αλλαγές και στη λειτουργία της αγοράς καυσίμων προβλέπει σε διατάξεις του το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται αυστηρότερες ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καταδολίευσης αντλιών και εξαπάτησης των καταναλωτών.

Ετσι, σε περίπτωση «πειραγμένης» αντλίας, πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπουν φυλάκιση 6 μηνών για τον πρατηριούχο, το πρόστιμο καθορίζεται πλέον στις 30.000 ευρώ. Επίσης θα αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης και δεν θα επιτρέπεται η χορήγηση νέας άδειας λειτουργίας στο ίδιο σημείο για ομοειδή ή παρόμοια επιχείρηση όχι μόνο στον παραβάτη αλλά και στους συζύγους και συγγενείς του μέχρι δεύτερου βαθμού. Επίσης εισάγονται νέες διατάξεις για τη νοθεία, το λαθρεμπόριο και τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους. Προβλέπεται ακόμη η διενέργεια ελέγχων από ειδικά μετασκευασμένα οχήματα –«τα μυστικά αυτοκίνητα» –τα οποία θα πραγματοποιούν ελέγχους χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, ενώ σχετικά με τις συμβάσεις των πρατηριούχων με τις εταιρείες εμπορίας υποχρεωτικά πλέον θα αναγράφονται εκ των προτέρων η πιστωτική πολιτική, οι παροχές, οι εκπτώσεις, ακόμη και η διάρκεια των εκπτώσεων αυτών.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου εισροών-εκροών προβλέπεται η επέκταση στα συστήματα ελέγχων στις ελεύθερες εγκαταστάσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και στις εγκαταστάσεις πωλητών πετρελαίου θέρμανσης.

ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ. Ακόμη το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να λειτουργούν λαϊκές αγορές παραγωγών και τις Κυριακές, αλλά σε χώρους που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων. Επίσης θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα πώλησης στις λαϊκές αγορές και τυροκομικών προϊόντων, υπό τις απαραίτητες προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την καταλληλότητα και την ποιότητα των προϊόντων.

Τέλος, με ποινή φυλάκισης 6 μηνών θα τιμωρείται η διάθεση επιβλαβών τροφίμων ενώ για κάθε πρόστιμο (ανεξαρτήτως παράβασης) προβλέπεται σε άλλη διάταξη η δυνατότητα της άμεσης καταβολής –εντός 30 ημερών –του 50% του επιβληθέντος προστίμου με παράλληλη παραίτηση από κάθε ένδικο μέσο, για να αποφεύγονται οι χρονοβόρες και κοστοβόρες δικαστικές διαμάχες.