«Business as usual» για την Ουάσινγκτον που προωθεί την παράδοση τεσσάρων F-16 στην Αίγυπτο τις επόμενες εβδομάδες, τη στιγμή που η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει μία ισορροπία απέναντι στις εξελίξεις, αποφεύγοντας τόσο να επιδοκιμάσει την αποπομπή του ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τον στρατό, όσο και να την καταδικάσει ως «πραξικόπημα», γεγονός που θα ανέκοπτε τις «δουλειές» της με το Κάιρο.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, ο χαρακτηρισμός των ενεργειών του αιγυπτιακού στρατού ως «πραξικοπήματος» θα υποχρέωνε την Ουάσινγκτον να διακόψει τη χορήγηση της βοήθειας προς την Αίγυπτο, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, η μερίδα του λέοντος της οποίας, το 1,3 δισεκατομμύριο, είναι η στρατιωτική βοήθεια.

Πηγές του Πενταγώνου δήλωσαν ότι τα τέσσερα F-16 της Martin Lockheed Corp. αποτελούν τμήμα του ετήσιου πακέτου της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και αναμένεται να παραδοθούν εντός του Αυγούστου.

Οταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ δήλωσε: «Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εσπευσμένες μεταβολές στα προγράμματα βοήθειας» προς τον αιγυπτιακό στρατό.

Η Αίγυπτος λαμβάνει σταθερά μεγάλα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ από το 1979 και την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης με το Ισραήλ. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αραβική χώρα που εξοπλίσθηκε με τα F-16, σύμβολο των πολιτικών και αμυντικών δεσμών με την Ουάσινγκτον.

Αλλο πρόγραμμα-κλειδί της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας αποτελεί η συμπαραγωγή των αρμάτων μάχης M1A1 Abrams.

Για το οικονομικό έτος 2013, που τελειώνει τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη χορηγήσει 650 εκατομμύρια δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και εκκρεμεί ένα πακέτο 585 εκατομμυρίων, σύμφωνα με πηγή του Πενταγώνου.

Αλλα οκτώ F-16 πρόκειται να παραδοθούν τον Δεκέμβριο. Ανήκουν σε ένα πακέτο είκοσι συνολικά F-16, οκτώ από τα οποία έχουν ήδη παραδοθεί.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ είχε από τις 2 Ιουλίου οκτώ τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αρχηγό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι. Η τελευταία έγινε την Τρίτη. Αν και το περιεχόμενό τους δεν έχει γίνει γνωστό, είναι ενδεικτικές της έντασης των αμερικανο-αιγυπτιακών επαφών μετά την ανατροπή του Προέδρου Μόρσι στις 3 Ιουλίου.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα είχε προειδοποιήσει τον περασμένο χρόνο πριν από την ανάληψη της εξουσίας ότι ενδέχεται να προσχωρήσει στην επανεξέταση της συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.


Ισραηλινές πιέσεις

Το Ισραήλ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παγώσουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο μετά την αποπομπή του Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία, κατ΄εφαρμογή της αμερικανικής νομοθεσίας που απαγορεύει την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς καθεστώς που προήλθε από πραξικόπημα.

Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε λίγες ημέρες μετά την αποπομπή του Μόρσι ότι μέλη της ισραηλινής ηγεσίας άσκησαν πιέσεις επί των ΗΠΑ να μην διακόψουν την στρατιωτική βοήθεια προς την Αίγυπτο.

Επικαλούμενη «ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο», η εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε πληροφορίες για «μαραθώνιες τηλεφωνικές συνομιλίες» για την υπόθεση ανάμεσα στον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στον υπουργό Αμυνας Μοσέ Γιααλόν και τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, καθώς και ανάμεσα στους συμβούλους για αμυντικά θέματα Γιάακ Αμίντρορ και Σούζαν Ράις.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αυτών, οι ισραηλινοί συνομιλητές επεσήμαναν ότι οποιαδήποτε διατάραξη της ροής της αμερικανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο θα έχει «αρνητικές συνέπειες» επί της ασφάλειας του Ισραήλ στο μέτρο που ο αιγυπτιακός στρατός διαθέτει τα μέσα για να εγγυηθεί την ασφάλεια στη χερσόνησο του Σινά, ζώνη ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, στην οποία υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση εξτρεμιστικών, τζιχαντιστικών και σαλαφιστικών ένοπλων ομάδων.

Η ισραηλινή πλευρά εξέφρασε επίσης ανησυχία μήπως η διακοπή της χορήγησης της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Αίγυπτο θέσει σε αμφισβήτηση την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει τα παραρτήματα της συνθήκης που σχετίζονται με τις διευθετήσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, οι ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Αίγυπτος θα διανύσει μία «περίοδο χρονίζουσας αστάθειας».

«Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν θα παραιτηθούν εύκολα από την εξουσία, πρέπει να αναμένονται περισσότερες εκρήξεις βίας και ίσως και νέες αλλαγές στην ηγεσία της χώρας».
Μετά την αποπομπή του Μοχάμεντ Μόρσι από την προεδρία της Αιγύπτου, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στους υπουργούς του να μην εκφράζονται δημόσια για την Αίγυπτο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από