Ευρεία συζήτηση πάνω σε πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιείται στο συνέδριο του κόμματος που συνεχίζει για δεύτερη ημέρα, τις εργασίες του με τοποθετήσεις συνέδρων.

Βασικά χαρακτηριστικά των τοποθετήσεων είναι η στάση του κόμματος στο Μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, με ένα μεγάλο ποσοστό συνέδρων να τάσσεται υπέρ της καταγγελίας και της διαγραφής του χρέους. Επίσης σημαντικός αριθμός συνέδρων επισημαίνει την ανάγκη εντονότερης προετοιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη του συνεδρίου καθώς προβλέπουν πιθανή προσφυγή στις κάλπες, αλλά και κοινωνικές πιέσεις λόγω της αύξησης της ανεργίας και της φτώχειας.

Την Παρασκευή, παράλληλα με τις τοποθετήσεις των συνέδρων, θα αρχίσει η συζήτηση πάνω στο σχέδιο Πολιτικής Απόφασης. Το τελικό σχέδιο Απόφασης θα κατατεθεί στο συνέδριο το πρωί του Σαββάτου. Ήδη επιτροπές συζητούν σημείο προς σημείο τις τελικές διατυπώσεις.

Από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι νωρίς το απόγευμα θα γίνουν οι ψηφοφορίες για την Διακήρυξη, την Πολιτική Απόφαση, το Καταστατικό και τον κανονισμό εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής. Αναμένεται ότι θα αποφασιστεί η εκλογή προέδρου από το συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή.

Το πρωί και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής θα γίνει η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου και την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής. Μοναδικός υποψήφιος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Η νέα Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να αριθμεί περίπου 200 μέλη. Περίπου μία εβδομάδα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας ΚΕ για να εκλέξει τον νέο γραμματέα και τη νέα Πολιτική Γραμματεία.

Σύμφωνα με συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, ο Δημήτρης Βίτσας αναμένεται να προταθεί για τη θέση του Γραμματέα. Είναι προς το παρόν άγνωστο αν υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα.