«Αρρυθμίες» έχει προκαλέσει στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) η καθυστέρηση πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό διότι η σχεδόν αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης του Ωνασείου είναι το ενιαίο Ταμείο, με δεδομένο μάλιστα ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών του (περίπου το 95%) είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.
Σήμερα στο προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο του Ωνασείου αναμένεται να συζητηθεί τόσο η κατάσταση της καθυστέρησης των εσόδων όσο και θέματα μισθοδοσίας των γιατρών, που συνδέονται άμεσα. «Ναι, υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση από πλευράς ΕΟΠΥΥ, αλλά εκτιμώ ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα», είπε στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Λεκάκης, πρόεδρος του ΩΚΚ και καθηγητής καρδιολογίας.

Το πρόβλημα με την αποπληρωμή των οφειλών του ΕΟΠΥΥ περιπλέκεται, καθώς το Ωνάσειο, όπως και το Ερρίκος Ντυνάν, είχαν συμπεριληφθεί σε λανθασμένο κωδικό υπολογισμού δαπάνης του ενιαίου ασφαλιστικού φορέα, με τον οποίο έπρεπε να πληρώνονται μόνο οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας –πλην των κλινικών –όπως μονάδες τεχνητού νεφρού, γηροκομεία και ψυχιατρικές κλινικές.

Ετσι, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους οι δαπάνες των ασφαλισμένων εμφανίσθηκαν να ανέρχονται στα 500 εκατ. ευρώ, όταν στον «κλειστό» προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ είχε τεθεί πλαφόν δαπανών για όλο το έτος τα 600 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα αυτό μένει να αντιμετωπιστεί από το υπουργείο Υγείας.

Ομως, την ίδια ώρα, μαύρη τρύπα 110 εκατ. ευρώ παρουσιάζει κάθε μήνα ο ΕΟΠΥΥ από τις εισφορές που θα έπρεπε να συγκεντρώνει, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Κρεμαστινός υπογράμμισε ότι «ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται έναν σταθερό οικονομικό πόρο που θα πηγαίνει κατευθείαν στα Ταμεία του, χωρίς να επιβαρύνεται ο πολίτης» και πρότεινε «να βρεθεί από τον ΟΠΑΠ, τον καπνό ή το αλκοόλ».