Με 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12 Ιουλίου απαντούν οι εργαζόμενοι του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη διαδικασία πώλησης της τράπεζας, ενώ την ίδια στιγμή φουντώνουν οι αντιδράσεις για τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής που έγιναν στους όρους του διαγωνισμού.

Οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν «θολή» τη διαδικασία και κατακρίνουν το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν, μια «μη συστημική» τράπεζα σώζει «συστημικές» τράπεζες.

Επιπλέον, κατηγορούν το υπουργείο Οικονομικών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για αθέτηση συμφωνίας, καθώς ενημερώθηκαν από το ΤΧΣ ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τον ρόλο και την αυτονομία του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ούτε και για τις θέσεις εργασίας.

Ετσι, απαιτούν από το ΤΧΣ να δεσμευτεί για τον διακριτό ρόλο, τον κοινωνικό χαρακτήρα και την αυτονομία του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Την Παρασκευή εξάλλου αναμένεται να αποφασίσει το ΤΧΣ για την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ενώ μέχρι στιγμής όλα δείχνουν ότι η τράπεζα θα καταλήξει στη Eurobank, μετά την αλλαγή της τελευταίας στιγμής που έγινε στους όρους του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσφορά της Alpha Bank περιλαμβάνει μετρητά και ομόλογα του EFSF, το ύψος των οποίων κυμαίνεται κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, και η Εθνική Τράπεζα κατέθεσε προσφορά σε μετοχές και σε μετρητά. Προσφορά σε μετρητά κατέθεσε η Γενική Τράπεζα εκ μέρους του ομίλου Πειραιώς, ενώ η Eurobank κατέθεσε προσφορά μόνο με μετοχές.

Ετσι, μετά και την αλλαγή των όρων, η Eurobank αποκτά σαφές προβάδισμα, ενώ υπέρ της εξέλιξης αυτής τάσσεται σαφώς και η τρόικα θέτοντας κριτήρια συστημικής ευστάθειας, ώστε η Eurobank να αποτελέσει τον τέταρτο πυλώνα του τραπεζικού συστήματος. Τραπεζικοί κύκλοι πάντως αντιδρούν έντονα στο γεγονός ότι επελέγη η λύση του διαγωνισμού, οι όροι του οποίου μεταβλήθηκαν στην εκπνοή του, ενώ κάλλιστα το ΤΧΣ θα μπορούσε ως μέτοχος σε Eurobank (93,5%) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (100%) να προχωρήσει στη συγχώνευσή τους. Μάλιστα, δεν απέκλειαν ακόμη και προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τις τράπεζες που θίγονται.