Τρεις Ισπανοί ηλικίας 24,27 και 32 ετών έπεσαν θύματα της μανίας των ταύρων της Παμπλόνα, κατά τη διάρκεια της πέμπτης ημέρας των παραδοσιακών ταυροδρομιών στην πόλη της βόρειας Ισπανίας.

Οι τρεις παράτολμοι θεατές της ταυροδρομίας υπέστησαν σφοδρές πτώσεις, αφού παρασύρθηκαν από τα μαινόμενα ζώα και μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να διατρέχουν κίνδυνο, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι έξι ταύροι από το ράντσο Βικτοριάνο Δελ Ρίο, μέσου βάρους 500 κιλών, προκάλεσαν μικροτραυματισμούς και σε δεκάδες άλλους συμμετέχοντες στις ταυροδρομίες, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από νοσηλευτικό προσωπικό επί τόπου.

Ολοκλήρωσαν τη διαδρομή των 848,6 μέτρων σε μόλις 2 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Πρόκειται για τον καλύτερο χρόνο στις τέσσερις ταυροδρομίες οι οποίες έχουν διοργανωθεί μέχρι στιγμής στα πλαίσια του εννεαήμερου φεστιβάλ του Σαν Φερμίν.

Εκατοντάδες συμμετέχοντες, φορώντας την κλασσική λευκή ενδυμασία και κόκκινα μαντίλια έλαβαν μέρος στην παραδοσιακή για τους Ισπανούς εορταστική εκδήλωση, αποφεύγοντας με επιτυχία τα κέρατα των ταύρων. Πολλές φορές υπήρξαν φαινόμενα συμπίεσης θεατών – συμμετεχότων σε τοίχους κτηρίων προς αποφυγή των μαινόμενων ζώων.

Ο αγώνας άρχισε στις 8 το πρωί με την απελευθέρωση των ταύρων και άλλων έξι ευνουχισμένων μόσχων, οι οποίοι καθοδηγούν την κούρσα στους στενούς δρόμους της Παμπλόνα.

Αργά το απόγευμα οι ταύροι θα συμμετάσχουν σε ταυρομαχία αντιμέτωποι με ταυρομάχους, ενώ στη συνέχει θα σφαγιαστούν και το κρέας τους θα σερβιριστεί στα ποιοτικότερα εστιατόρια της πόλης των 200.000 κατοίκων.

Η επικρατέστερη θεωρία για την προέλευση των ταυροδρομιών και ταυρομαχιών είναι ότι έχουν τις ρίζες τους στην προϊστορική εποχή, στη λατρεία αλλά και στη θυσία του ταύρου. Στους ιστορικούς χρόνους, το πιθανότερο είναι ότι εισήχθη στο ισπανικό έδαφος από το ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο, προς αντικατάσταση των μονομαχιών.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουλίου.