Λίγες ώρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε την Τετάρτη για τις μελλοντικές και μετεκλογικές συνεργασίες, για τις ισορροπίες με τις συνιστώσες και τόνισε ότι «το βασικό μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε είναι ότι και θέλουμε και μπορούμε να είμαστε ο πυρήνας μιας νέας κυβέρνησης, που μαζί με τους πολίτες θα κάνει τις αλλαγές που θέλει ο τόπος».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 ο Δημ. Παπαδημούλης έθεσε το κάδρο των ενδεχόμενων μελλοντικών συνεργασιών που θα δημιουργήσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. «Αν κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές – και είναι πολύ πιθανό – θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να δημιουργηθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε και εξήγησε: «Το λέω αλλιώς: και αυτοδύναμοι να είμαστε, πάλι θα αναζητήσουμε συμμαχίες με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές: το πρόγραμμά μας και την αναζήτηση προσώπων με καθαρό πολιτικό και κοινωνικό μητρώο. Ανθρώπων που να προσθέτουν αξιοπιστία, ικανότητα και εντιμότητα, που δεν έχουν υπηρετήσει μνημονιακές λογικές, που δεν είναι λερωμένοι με σκάνδαλα ή συγκάλυψή τους. Θα είναι ευθύνη των άλλων δυνάμεων να ανταποκριθούν σ’ αυτήν την πρόκληση».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που αρνούνται την αυτοδιάλυσή τους, ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κάποιον να ενταχθεί με το ζόρι σε ένα κόμμα», σχόλιο που ερμηνεύεται ως επίδειξη πυγμής της Κουμουνδούρου προς τις συνιστώσες. Ωστόσο ο Δημ. Παπαδημούλης φάνηκε να ξεχωρίζει την περίπτωση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου: «Επειδή όμως όλοι μας θέλουμε τον Γλέζο δίπλα στον Τσίπρα και όχι απέναντι, διότι είναι ιστορία για όλη τη χώρα, είμαι βέβαιος ότι με όσους διατηρήσουν τη γνώμη τους και δεν ενταχθούν στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, θα βρεθούν τρόποι συνεργασίας. Γιατί αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν» είπε.

Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκινάει την Τετάρτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος τόνισε: «Τα δικά μας συνέδρια είναι δημοκρατικά. Συζητούνται ελεύθερα οι διάφορες απόψεις, διότι η Αριστερά δεν είναι αρχηγικό μαγαζί και δεν την κυβερνούν γόνοι δυναστειών. Το συνέδριο αυτό έχει και την ιδιαιτερότητα ότι ολοκληρώνει ένα μεγάλο μετασχηματισμό: ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίζεται από συμμαχία σε ένα δημοκρατικό, ενιαίο κόμμα. Οι πολίτες ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να είναι μια περιθωριακή δύναμη – όπως ήταν για δεκαετίες στον τόπο μας η Αριστερά – και να γίνει πρωταγωνιστική δύναμη πολιτικών και δομικών αλλαγών. Το βασικό μήνυμα που θέλουμε να εκπέμψουμε είναι ότι και θέλουμε και μπορούμε να είμαστε ο πυρήνας μιας νέας κυβέρνησης, που μαζί με τους πολίτες θα κάνει τις αλλαγές που θέλει ο τόπος»