Την «ακράδαντη» πεποίθησή του ότι η στάση του Αντώνη Σαμαρά στα ζητήματα της ΕΡΤ και του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου είχε ως στόχο την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος άφησε και σαφείς αιχμές για τη στάση του Βαγγέλη Βενιζέλου, λέγοντας ότι αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε κρατήσει την κοινή γραμμή που είχαν υιοθετήσει Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου, τότε «ο κ. Σαμαράς θα αναζητούσε τον κοινό συμβιβαστικό τόπο, τον κοινό πολιτικό τόπο», όπως είπε.

«Εάν ο κ. Σαμαράς έβλεπε συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά και από τη Δημοκρατική Αριστερά και από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή και από τον Κουβέλη και από τον Βενιζέλο, τότε ήταν δυνατό και η προγραμματική μας συμφωνία να αναθεωρηθεί, να επικαιροποιηθεί, να στηθεί σε νέα βάση, όμως, ο κ. Βενιζέλος έκανε τις επιλογές του» δήλωσε με νόημα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Νέοι Φάκελλοι» στον ΣΚΑΪ.

Ο Φώτης Κουβέλης επανέλαβε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε ήδη αλλάξει στάση πριν από το κρίσιμο βράδυ εκείνης της Πέμπτης, που η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση και τόνισε ότι το κόμμα του δεν άλλαξε στάση από αυτά που είχε συναποφασίσει με το ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της ΕΡΤ.

Ο Φώτης Κουβέλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός με τον Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο επανέλαβε πολλές φορές ότι «έκανε λάθος» και στάθηκε στις ιδεολογικές διαφορές που τον χωρίζουν με τον Πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.

Υπενθύμισε το θέμα της ιθαγένειας και των διατάξεων του νόμου Ραγκούση που πάγωσαν με εντολή Σαμαρά «προτού καν καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας», όπως είπε. «Βέβαια, τώρα δέχεται στο Μαξίμου αυτό το παλικάρι, τον Γιάννη από τη Νιγηρία – και καλά κάνει -, αλλά στην περίπτωση του Γιάννη δυστυχώς το ζήτημα της ιθαγένειας έγινε θέμα του ΝΒΑ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ο ίδιος επέστρεψε με έμφαση στο ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, σχολιάζοντας γενικότερα τον ρόλο του Μεγάρου Μαξίμου, που από τα «σημειώματα» προς τον Αντώνη Ρουπακιώτη για επίσπευσή του, έφθασε στην απόφαση να πει ότι δεν χρειάζεται νέος νόμος και αρκεί «αυτός που είχε ψηφιστεί πριν από 30 και πλέον χρόνια». «Και φθάσαμε μετά από την ευρωπαϊκή κατακραυγή να οδηγηθούμε στα τέσσερα διαφορετικά νομοσχέδια» σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

«Εκείνη την ώρα επέλεγε να μπετονάρει τη Νέα Δημοκρατία (…) από τα δεξιά της», είπε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει τις επαφές της Συγγρού με τη Χρυσή Αυγή.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο Αντώνης Σαμαράς και οι σύμβουλοί του ήθελαν να προκαλέσουν εκλογές, πρώτα με την αναπομπή του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και έπειτα με το θέμα της ΕΡΤ.

«Ο πρωθυπουργός και οι περί τον Πρωθυπουργό είχαν διαμορφώσει την εντύπωση ότι θα είχαν την ευκαιρία να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία προσφεύγοντας πρόωρα στις κάλπες, ακόμα κι αν χρειάζονταν επαναληπτικές εκλογές, όταν πια η ελληνική κοινωνία θα δρούσε υπό το βάρος διλημματικών καταστάσεων και πολώσεων», είπε ο Φ. Κουβέλης ο οποίος ακολούθως τόνισε ότι ειδικά στην περίπτωση της ΕΡΤ η επιθυμία του κ. Σαμαρά να επιδιώξει εκλογές είναι η μοναδική δυνατή ερμηνεία για την απόφασή του να εκδώσει τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, και για την επακόλουθη «επιλογή» του «να προχωρήσει ως πρωθυπουργός μονοκομματικής Κυβέρνησης».

Εμπόδιο, τελικά, στις επιθυμίες του Μαξίμου για εκλογές στάθηκαν «οι φωνές των Ευρωπαίων που μπορεί να μην ακούστηκαν δημόσια, αλλά υπήρξαν: «που πάτε, που οδηγείτε τα πράγματα;»»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι ο Αντ. Σαμαράς και το Μαξίμου παρερμήνευσαν την επιλογή του να μη διατυπώνει με την ίδια ένταση όλες τις διαφωνίες του, και υπέπεσαν στο «λάθος» να «επιχειρούν να στριμώξει τη Δημοκρατική Αριστερά, και να τη θεωρεί αγκιστρωμένο ψάρι.

»Ε, δεν είμαστε αγκιστρωμένο ψάρι», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, συμπληρώνοντας ότι η αποχώρηση της Αγίου Κωνσταντίνου από την τρικομματική ήταν μία «πράξη ευθύνης», που επήλθε διότι «το ποτήρι είχε θρυμματιστεί και είχε αρχίσει να ρηγματώνεται».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπεραμύνθηκε του έργου του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας στην αδράνεια και την αμέλεια άλλων υπουργείων.

«Τα υπουργεία δεν έστειλαν τους υπό συγχώνευση ή κατάργηση Οργανισμούς, τα υπουργεία δεν έστειλαν εγκαίρως τους πειθαρχικά υπόλογους τους επίορκους. Τα υπουργεία δεν έλεγξαν τους λεγόμενους δημόσιους υπαλλήλους με πλαστά δικαιολογητικά. Αυτά, δεν ήταν υπόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτά ήταν υπόθεση του κάθε υπουργείου χωριστά. Ε, λοιπόν;», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης.

Παράλληλα, ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ στάθηκε στο ευρύτερο ζήτημα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το ότι η Ελλάδα δεν έχει επιδιώξει να αξιοποιήσει τις παραδοχές λαθών από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων.

Τέλος, ερωτηθείς για τη θέση της μετα-τρικομματικής ΔΗΜΑΡ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης αποσαφήνισε πως η Αγίου Κωνσταντίνου «ούτε μίας ήπιας μορφής ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γίνει, πολύ δε περισσότερο δεν θέλει να είναι ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας μάλιστα ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν δρα με πυξίδα τον «δημαγωγικό και εύκολο λόγο» και για τον λόγο αυτό όχι μόνο δεν θα μείνει εκτός Βουλής, αλλά θα βγει τελικά και ενισχυμένη.