Κάθε μήνα οι εισφορές που συγκεντρώνει ο ΕΟΠΥΥ είναι λιγότερες κατά 110 εκατομμύρια ευρώ, από αυτές που θα έπρεπε να εισπράττονται. Την εικόνα αυτή που αποτυπώνεται στα προσωρινά στοιχεία του πενταμήνου έδωσε ο νέος διοικητής του Οργανισμού, Δημήτρης Κοντός. στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ενώ κάθε μήνα θα έπρεπε να μπαίνουν στα ταμεία 360 εκατ. ευρώ, τελικά μπαίνουν μόλις 250 εκατομμύρια.

Πάντως, ο κ. Κοντός εμφανίστηκε καθησυχαστικός διότι, όπως τόνισε, οι εκτιμήσεις είναι πως οι εισφορές θα βελτιωθούν στο δεύτερο εξάμηνο, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η δημόσια χρηματοδότηση είναι συνεπής.

Η ανησυχία των βουλευτών για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ και την πορεία του συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας ήταν έκδηλη με δεδομένες και τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα μετά τη διαπίστωση της τρύπας στον ΕΟΠΥΥ.

Είναι χαρακτηριστική του κλίματος η παρέμβαση του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες υγείας χρειάζονται έναν σταθερό οικονομικό πόρο με δεδομένο ότι τα ταμεία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα έσοδα.

Ο κ. Κοντός κλήθηκε στην επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός του στη θέση του διοικητού του ΕΟΠΥΥ.

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ο οποίος έχει στην αρμοδιότητά του τον ΕΟΠΥΥ είπε ότι ο συγκεκριμένος Οργανισμός, ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα, πρέπει να μετατραπεί από έναν γίγαντα με πήλινα πόδια, σε έναν οργανισμό βιώσιμο.

Όπως εξήγησε ο νέος διοικητής του ΕΟΠΥΥ, πλέον το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αντιμετώπιση του προβλήματος της χρηματοδότησης του Οργανισμού, στην οργανωτική και διοικητική του ανασυγκρότηση, στις εκκρεμότητες που υπάρχουν ως προς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ και στην ουσιαστική ενοποίηση των ταμείων.

Ως προς τον ρόλο και τη φυσιογνωμία του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κοντός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει δίλημμα αν ο Οργανισμός θα είναι αγοραστής ή πάροχος υπηρεσιών υγείας. Θα είναι και τα δύο.

«Σήμερα μόνο μια στις πέντε επισκέψεις του ΕΟΠΥΥ γίνεται από ίδιες δυνάμεις. Αναζητούμε ένα optimum μέγεθος παροχών» εξήγησε ο κ. Κοντός και πρόσθεσε, όσον αφορά στον ρόλο του αγοραστή, ότι θα ενισχυθεί ο διαπραγματευτικός του ρόλος.

Ταυτόχρονα, διατηρείται το πλαίσιο των παροχών για τα ευαίσθητα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Είναι δραματική η πρόβλεψη του ότι η κρίση θα αυξήσει τη νοσηρότητα και αυτό ως δεδομένο πρέπει να αποτελέσει τη βάση των σχεδιασμών για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Πολλοί βουλευτές έθεσαν το ζήτημα των ελλείψεων στον τομέα της στοματικής υγείας. Επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας οδοντίατρος συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να επιβαρύνονται σημαντικά.

«Στο νέο οργανόγραμμα του ΕΟΠΥΥ προβλέπεται αλλά δεν υλοποιείται πακέτο οδοντιατρικών υπηρεσιών. Είναι όμως κάτι που θα το δούμε διότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες είναι πράγματι ακριβές και σε περίοδο κρίσης πολλοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν» είπε ο κ. Κοντός.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από