Σύγχυση επικρατεί για το μέλλον του Εντουαρντ Σνόουντεν, καθώς διάφορες φήμες κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σχετικά με το αν θα δεχθεί ή όχι την προσφορά πολιτικού ασύλου από τη Βενεζουέλα. Το τοπίο έγινε χθες ακόμη πιο ομιχλώδες έπειτα από ένα tweet του επικεφαλής της Επιτροπής Ξένων Υποθέσεων του ρωσικού Κοινοβουλίου Αλεξέι Πουσκόφ. Στο μήνυμα που ανήρτησε χθες το απόγευμα στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Πουσκόφ ενημέρωνε ότι ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) αποδέχθηκε την πρόταση της Βενεζουέλας. Λίγα λεπτά αργότερα το tweet είχε αποσυρθεί.

Αρχικά δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Ο ίδιος ο Πουσκόφ, ο οποίος ανεπίσημα λειτουργεί ως υπεύθυνος επί της υπόθεσης Σνόουντεν, ήταν άφαντος. Αργότερα επανήλθε με ένα ακόμη μήνυμα στο twitter, στο οποίο λίγο πολύ υποστήριζε ότι αναμετέδωσε μια πληροφορία που άκουσε από το ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Vesti. Στην ιστοσελίδα του Vesti ωστόσο δεν υπήρχε χθες τέτοιου είδους πληροφορία, αλλά ούτε και σε κανένα άλλο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Το Wikileaks, πάντως, το οποίο έχει αναλάβει να οδηγήσει τον Σνόουντεν «στον δρόμο της ασφάλειας», ενημέρωσε χθες το βράδυ μέσω twitter ότι ο νεαρός πράκτορας δεν έχει αποδεχθεί την πρόταση της Βενεζουέλας.

ΕΜΠΟΔΙΑ. Το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι ο πρώην υπάλληλος της NSA που έφερε στο φως το μέγεθος της αμερικανικής κατασκοπείας βρίσκεται ακόμη περιορισμένος σε μια γκρίζα ζώνη τράνζιτ του διεθνούς αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Ακόμη και αν αποδεχθεί την πρόταση της Βενεζουέλας, ο Σνόουντεν θα πρέπει να ξεπεράσει δύο σημαντικά εμπόδια: αφενός να αποκτήσει τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία δεν διαθέτει, και αφετέρου να πετάξει πάνω από την Ευρώπη.