Την εποχή της κρίσης και της απαξίωσης οι δύο κορυφαίοι παίκτες του μπάσκετ στην Ευρώπη επέλεξαν Ελλάδα!

Θυσιάζοντας εκατομμύρια ευρώ, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν τον πολυσκέφτηκαν να πουν το «ναι» για να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα.

«Εισέπραττα απίστευτη αγάπη από τον κόσμο, σε επίπεδα που δεν μπορούσα να φανταστώ. Είμαι ευτυχισμένος για ακόμα μια φορά που θα μείνω στον Ολυμπιακό, υπό τη διοίκηση των κυρίων Αγγελόπουλων, με το προπονητικό επιτελείο και τους συμπαίκτες μου, που έχουμε ζήσει απίστευτες στιγμές. Δεν πρέπει να λέμε πολλά λόγια, μάς περιμένει πολλή δουλειά μέσα στο γήπεδο» τόνισε χθες ο Βασίλης Σπανούλης, υπογράφοντας το νέο του τριετές συμβόλαιο δείχνοντας πόσο πραγματικά σημαντικό ρόλο έπαιξε η αγνή αγάπη του κόσμου που τον έκανε να νιώσει υπέροχα.

Τα λεφτά μπορεί να μην φέρνουν πάντα την ευτυχία, αλλά το να αφήνεις σχεδόν 4 εκατομμύρια στην άκρη (όπως έκανε ο Σπανούλης που δεν συζήτησε καν με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας) για την επόμενη τριετία ή να μη βγάζεις καν το όνομά σου στην αγορά (όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης) όπου για πλάκα θα καθάριζε τουλάχιστον 1,5 – 2 εκατ. ευρώ παραπάνω στη διετία σημαίνει πολλά.

Οι δύο αρχηγοί, που έχουν σημαδέψει με την καριέρα τους τους δύο Αιωνίους και ουσιαστικά τούς έχουν αλλάξει επίπεδο, κάθε χρόνο πριν από τους μεταξύ τους τελικούς εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τα επεισόδια που συνήθως στιγματίζουν τα παιχνίδια. Και όμως, αν και μιλάνε με συναθλητές τους που αγωνίζονται για χρόνια στο εξωτερικό, δεν τους έχει απασχολήσει σχεδόν στο ελάχιστο.

Ιδιαίτερα η περίπτωση του Διαμαντίδη είναι σχεδόν χωρίς προηγούμενο, καθώς ποτέ δεν έχει πει στον εκπρόσωπό του Μηνά Τουκμενίδη να ψάξει την αγορά του εξωτερικού ενώ συμβιβάζεται και με μείωση όπως φέτος έκανε και ο Σπανούλης.

Τον ενδιαφέρει να μένει εκεί που περνά καλά και ο Παναθηναϊκός έχει αποδειχθεί η Ιθάκη του. Δεν τον άφησε (αν και είχε και συμβόλαιο) ούτε στο δύσκολο περσινό καλοκαίρι όπου είχε μείνει ουσιαστικά αυτός και ο Τσαρτσαρής! Σιγά μην τον άφηνε εφέτος που τον οδήγησε και πάλι στους τίτλους (νταμπλ).

Δεν είναι τυχαίο πως δεν έχει επιλέξει έναν επιθετικό μάνατζερ που θα ψάξει την πιο συμφέρουσα προσφορά κυνηγώντας και τις λίγες χιλιάδες ευρώ παραπάνω.

Αλλά και ο Βασίλης Σπανούλης στον Ολυμπιακό βρήκε το λιμάνι του και τους ανθρώπους με τους οποίους ταυτίζεται η φιλοσοφία του. Δεν είναι τυχαία η σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης που έχει φτιάξει τόσο με τους αδελφούς Αγγελόπουλους όσο και με τον κόουτς Γιώργο Μπαρτζώκα ενώ τον «φτιάχνει» εκτός από τις εκδηλώσεις του κόσμου στο όνομά του και το κλίμα στην ομάδα που είναι άριστο.

Αξίζει να δείτε το πώς αντιμετώπισε ο ξένος Τύπος (ιδιαίτερα ο ισπανικός) την απόφαση του Σπανούλη. Μεγάλοι τίτλοι όπου τον αποχαιρετούσαν και γνωστοποιούσαν την απόφασή του να συνεχίσει στον Ολυμπιακό.

«Εύχομαι να υλοποιήσουμε όλους τους στόχους που έχουμε βάλει και θα είναι πάντα υψηλοί, γιατί ο Ολυμπιακός έχει γράψει ιστορία αυτά τα τρία χρόνια και πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την δουλειά με μεγαλύτερο μεράκι και μεγαλύτερη δίψα» ήταν η πρώτη δήλωση του αρχηγού του Ολυμπιακού. «Οπως είπα και πριν, στόχος μας είναι πάντα να κοιτάμε το παραπάνω χωρίς να είμαστε αχάριστοι. Εμείς θα δουλέψουμε πολύ σκληρά, θα έχουμε χαμηλά το κεφάλι με ταπεινότητα, όπως διακρίνει αυτό τον σύλλογο και τους κυρίους Αγγελόπουλους. Με σεβασμό θα προσπαθήσουμε να φέρουμε επιτυχίες στον Ολυμπιακό» συνέχισε ο μεγάλος άσος στο σάιτ της ομάδας δείχνοντας πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι η ομάδα παραμένει ανταγωνιστική.

ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δείχνουν το ενδιαφέρον των ελλήνων παικτών να γυρίσουν στα πάτρια εδάφη ιδιαίτερα αν δεν έχουν κάτι πολύ καλό από το εξωτερικό. Μόλις χθες ο Αλέξανδρος Τζόρβας ανακοινώθηκε από τον Απόλλωνα, αφηνοντας την Ιταλία και την Τζένοα. Ο Αλέξανδρος Τζιώλης επίσης, που ανήκε στη Μονακό (έπαιζε δανεικός εφέτος στον ΑΠΟΕΛ) επέστρεψε και θα παίξει στον ΠΑΟΚ.

Ο Μιχάλης Σηφάκης από τη βελγική Σαρλερουά διάλεξε εφέτος τον Ατρόμητο, ενώ ο Νίκος Σπυρόπουλος επέστρεψε στον ΠΑΟΚ (ήταν δανεικός στην Κιέβο Βερόνα από τον Παναθηναϊκό).