Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου για όσα υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σχετικά με την παροχή ελλιπών ή λανθασμένων στοιχείων στους δανειστές από την κυβέρνησή του.

Στην ανακοίνωσή του ο πρώην Πρωθυπουργός υπεραμύνεται της πολιτικής του και επιρρίπτει τις ευθύνες για τα όσα συνέβησαν τόσο στην κυβέρνηση Καραμανλή που προηγήθηκε όσο και στους ευρωπαίους εταίρους.

«Σήμερα μαθαίνουμε ότι παραπλανήσαμε τους εταίρους μας δίνοντάς τους στοιχεία για την ελληνική οικονομία που παρουσίαζαν την κατάσταση καλύτερη από ό,τι ήταν με αποτέλεσμα να γίνουν λάθη στο πρώτο μνημόνιο. (…) Όμως οι κυβερνώντες μέχρι το 2009, όπως και μέρος των ΜΜΕ, προκειμένου να πλήξουν τον Γ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνησή του «πείραξε» τα στοιχεία για να εμφανίσει μεγαλύτερο το έλλειμμα» αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού με την παρότρυνση: «Ας «σταθεροποιηθούν» κάπου. Και το ένα και το άλλο μαζί και καλύτερη και χειρότερη εικόνα της οικονομίας, ταυτόχρονα, δεν γίνεται».

Στην ανακοίνωση του ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μίλησε από την πρώτη στιγμή όπως είχε χρέος έναντι της χώρας και του Ελληνικού λαού, για την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου».

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «ακριβώς επειδή πίστευε ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα μιας γενικότερης κρίσης, ζήτησε από τους εταίρους μας πολιτική στήριξη και χρόνο, προκειμένου παράλληλα με την αναγκαία δημοσιονομική υπευθυνότητα που έπρεπε να ακολουθήσει η χώρα, να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν τις αιτίες του προβλήματος.

»Έτσι, και τη βίαιη λιτότητα θα είχαμε αποφύγει και το μνημόνιο και προσθέτως, θα υπήρχε το κατάλληλο περιβάλλον για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις».

Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει, τέλος, ότι «όλοι μαζί, και εμείς και οι εταίροι μας, μάθαμε τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας στα τέλη του 2010. Τότε αποκαλύφθηκε ότι, τελικώς, το έλλειμμα ούτε 6% ήταν, ούτε 12,5% ήταν, αλλά 15,6%».