Προτού φύγετε για διακοπές, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα έχουν ασφαλιστεί καλά με κάθε διαθέσιμο μέσο ασφαλείας.

Ενεργοποιήστε το σύστημα συναγερμού εάν υπάρχει.

Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά, κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας. Προτιμήστε την κατάθεση σε τράπεζα και τη φύλαξή τους σε θυρίδες τραπεζών.

Πάρτε μόνο εκείνες τις πιστωτικές κάρτες που είναι χρήσιμες για το ταξίδι σας.

Αποφύγετε να δώσετε κλειδιά του σπιτιού σας σε τρίτους, για να ελέγχουν κατά περιόδους την κατάσταση αν δεν είναι πρόσωπα της απόλυτης εμπιστοσύνης σας.

Μην αφήνετε δεύτερα κλειδιά του σπιτιού κάτω από γλάστρες, χαλάκια ή και στα γραμματοκιβώτια. Οι διαρρήκτες το γνωρίζουν και ψάχνουν πρώτα στα σημεία αυτά.

Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε ώστε να επιβλέπουν το σπίτι σας.

Χαμηλώστε το κουδούνισμα του σταθερού τηλεφώνου σας ώστε να μη γίνεται αντιληπτό ότι κανείς δεν απαντά. Κάντε εκτροπή στο κινητό σας ή στα τηλέφωνα δικών σας ανθρώπων.

Μην αφήνετε ένα –το ίδιο –φως μονίμως αναμμένο όταν λείπετε. Είναι προτιμότερο να εγκαταστήσετε χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού ώστε κάποια φώτα να ανάβουν κατά μη τακτά διαστήματα. Ετσι η απουσία σας γίνεται λιγότερο αισθητή.

Φροντίστε στη διάρκεια της απουσίας σας να μην είναι το γραμματοκιβώτιό σας ξεχειλισμένο από γράμματα, διαφημιστικά έντυπα ή και περιοδικά στο κεφαλόσκαλό σας. Είναι κράχτες της απουσίας σας. Ζητήστε από πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας να αδειάζει τακτικά την αλληλογραφία.

Αποφύγετε να αφήνετε σε κοινόχρηστους χώρους ή στον κήπο σας σκάλες, έπιπλα, βαρέλια ή άλλα ογκώδη αντικείμενα (για παράδειγμα, ένα ακινητοποιημένο όχημα, κάδους απορριμμάτων κ.λπ.), που θα βοηθούσαν τον επίδοξο κλέφτη στην αναρρίχησή του κυρίως σε χαμηλούς ορόφους.

Το σπίτι ή το διαμέρισμά σας ας µη δείχνει εντελώς κλειστό, γιατί υποδηλώνει έτσι την απουσία σας. Φροντίστε στο διάστημα που θα λείπετε να έχει ζωντανή εμφάνιση. Αφήστε, για παράδειγμα, κάποιον να παρκάρει το αυτοκίνητό του απέξω στη θέση σας ή να ποτίζει τα λουλούδια σας.

Μην αφήνετε τις τέντες πολύ κατεβασμένες ώστε οι γείτονες να μπορούν να ελέγχουν το μπαλκόνι σας.

Ρυθμίστε με χρονοδιακόπτες να ανάβουν το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση, κυρίως τις βραδινές ώρες.

Αν έχετε δεύτερο αυτοκίνητο, σκόπιμο είναι να το παρκάρετε έξω από το σπίτι και χωρίς να του βάλετε κουκούλα.