Οταν χτύπησε η πόρτα λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι έδειξε κατάπληκτος. Τρεις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί μπήκαν στο γραφείο του, όπου είχε συγκαλέσει μια έκτακτη σύσκεψη με τους συμβούλους του και στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν παραλύσει τη χώρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σάντεϊ Τάιμς», οι αξιωματικοί που μπήκαν στο γραφείο του τον ενημέρωσαν επισήμως ότι του είχε αφαιρεθεί η προεδρία της Αιγύπτου.

Ο Μόρσι που φορούσε ένα άσπρο πουκάμισο, ξέσπασε σε ένα ανεξέλεγκτο, σχεδόν υστερικό γέλιο. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Είναι πραξικόπημα», φώναξε, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον σαουδαραβικό Τύπο. Ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου παρέμεινε στον προεδρικό θώκο μόλις 368 ημέρες. Η Πακινάμ αλ Σαρκάουι, μία από τις ελάχιστες γυναίκες συμβούλους του Μόρσι, ήταν η πρώτη που συνειδητοποίησε ότι το αφεντικό της δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Αρχισε να ουρλιάζει στους στρατιωτικούς: «Αυτό που κάνετε είναι παράνομο!».

Επί μήνες ο 61χρονος Μόρσι φαινόταν ότι οδεύει σε σύγκρουση με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, τον 58χρονο στρατηγό Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται και στην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Στη μοιραία συνάντησή τους στο γραφείο του Μόρσι, σύμφωνα με την εφημερίδα του Κουβέιτ «Αλ Ουατάν», ο Σίσι ανακοίνωσε ότι ο Στρατός καταλαμβάνει την εξουσία. Ο Μόρσι τον ρώτησε: «Βρίσκομαι υπό κράτηση;».

«Οχι, αλλά από αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε κατ’ οίκον περιορισμό», του απάντησε ο στρατηγός. «Σε αυτή την περίπτωση, θα μετατρέψω την κατάσταση σε πόλεμο και θα δούμε ποιος θα βγει νικητής», ανταπάντησε ο Μόρσι. Οργισμένος ο Σίσι του είπε: «Ο λαός θα κερδίσει και από αυτή τη στιγμή συλλαμβάνεσαι». Εκτοτε ο Μόρσι δεν εμφανίσθηκε δημοσίως.

Παρά την έκπληξή του, τα προειδοποιητικά σημάδια ήταν εμφανή επί μήνες. Οι στρατηγοί έδειχναν όλο και πιο νευρικοί από την –όπως θεωρούσαν –ανικανότητα του προέδρου και την εμφανή πρόθεσή του να προωθήσει ακραία ισλαμιστική πολιτική –συμπεριλαμβανομένης και μιας συμμαχίας με το Ιράν.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, το σημείο ρήξης μεταξύ του Μόρσι και των στρατηγών επήλθε τον Φεβρουάριο όταν ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ επισκέφθηκε το Κάιρο. Στα περιποιημένα κάντρι κλαμπ του Καΐρου όπου συχνάζουν οι στρατηγοί και οι επιχειρηματίες χτύπησε το καμπανάκι. Μήπως η Αίγυπτος, με τη μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων σουνιτών και την παραδοσιακά κοσμική πολιτική, βρισκόταν στα πρόθυρα να ευθυγραμμισθεί με τους ακραίους σιίτες της Τεχεράνης; Μήπως ο Στρατός, με τους στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και την επιδότηση των 1,3 δισ. δολαρίων τον χρόνο, θα έπρεπε να συνεργασθεί με τον Νο 1 εχθρό της Ουάσιγκτον;

Ο Αλ Σίσι, τον οποίο είχε διορίσει ως επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων ο Μόρσι τον περασμένο Αύγουστο, ήταν έξαλλος –ιδιαίτερα όταν πλήθυναν οι φήμες στο Κάιρο ότι ο πρόεδρος θα τον απομακρύνει. Οι υποψίες του μεγάλωσαν όταν ο Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε ότι είχε προσφερθεί να υπερασπισθεί την Αίγυπτο σε περίπτωση επίθεσης. Ο Αλ Σίσι, σύμφωνα με την αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Ουσμπούα», είπε στον Μόρσι ότι τα σχόλιά του αποτελούν προσβολή για τον Στρατό. Τότε όλοι κατάλαβαν ότι η συνύπαρξη δεν θα διατηρηθεί για πολύ ακόμα. Ο Στρατός των 468.500 ανδρών είχε πολλά να χάσει εάν η Μουσουλμανική Αδελφότητα έπαιρνε το πάνω χέρι…