Απιστίες, τεστ πατρότητας, εκταφές και επαναταφές. Την ώρα που ο Τάτα Μαντέλα, ο Πατέρας του Εθνους δίνει την ύστατη μάχη της ζωής του στο Νοσοκομείο της Πρετόριας, η οικογενειακή διαμάχη για το πού θα ταφεί η σορός του παίρνει σαιξπηρικές διαστάσεις. Στο τελευταίο επεισόδιο της ομιχλώδους υπόθεσης γύρω από τη βαριά –και πολύτιμη –κληρονομιά του ονόματος Μαντέλα, ο μεγαλύτερος εγγονός του, ο Μάντλα, αποκάλυψε μπροστά στις κάμερες την παράνομη σχέση του αδελφού του με την πρώην γυναίκα του και επιβεβαίωσε τις φήμες που θέλουν τον γιο του να είναι καρπός αυτού του δεσμού. Πίσω από αυτές τις καταγγελίες, όμως, ο νοτιοαφρικανικός Τύπος και το έθνος είδαν ένα «οργανωμένο σχέδιο» του Μάντλα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο παππούς του θα ταφεί στο Μβέζο, το χωριό όπου είναι τοπικός άρχοντας και έχει επενδύσει πολλά στο Ιδρυμα Μαντέλα.

Ο 38χρονος Μάντλα έκανε λόγο για «μια οικογένεια που έχει συσπειρωθεί εναντίον του», που «σπέρνει τη διχόνοια και την καταστροφή» και «επιχειρεί να καπηλευτεί τη δόξα του ιστορικού ηγέτη στον αγώνα κατά του απαρτχάιντ». Δεν αναφερόταν στην εξωσυζυγική σχέση της πρώην γυναίκας του Αναΐς Γκριμό με τον αδελφό του Μπούσο, η οποία στιγμάτισε τη δική του οικογενειακή εστία. Μία ημέρα πριν, ο Μάντλα είχε χάσει μία τεράστια δικαστική μάχη με αντίπαλο τη θεία του Μακαζίουε. Μήλον της Εριδος, τα οστά τριών παιδιών του Μαντέλα –το εννέα μηνών κοριτσάκι που πέθανε το 1948 από μηνιγγίτιδα, ο Τέμπι που σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1969 και ο Μαγκάτο (πατέρας του Μάντλα) –που ο Μάντλα είχε μεταφέρει κρυφά το 2011 στο χωριό Μβέζο. Βάσει της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου ωστόσο, τα οστά επέστρεψαν στον οικογενειακό τάφο στο Κούνου, το χωριό όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μαντέλα.

«Ο Μπούσο άφησε έγκυο τη γυναίκα μου. Αυτό το ζήτημα δεν έχει συζητηθεί ποτέ από τα υποτιθέμενα μέλη της οικογένειας, τα οποία ισχυρίζονται ότι θέλουν να διασφαλίσουν την οικογενειακή αρμονία», δήλωσε ενώπιον πλήθους δημοσιογράφων ο Μάντλα περνώντας από την άμυνα στην επίθεση. Λίγο νωρίτερα είχε επίσης αποκαλύψει πως ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει παιδιά και είχε προκαλέσει να γίνουν εξετάσεις DNA που θα επικύρωναν την αλήθεια των λόγων του. Και όλα αυτά για να περάσει στο κυρίως θέμα, ότι εκείνος είναι «επικεφαλής» με τις ευλογίες του παππού του. «Εγώ είμαι δικαιούχος να αποφασίσω πού θα ταφεί», τόνισε.

Την πιο σκληρή γλώσσα ωστόσο την επεφύλασσε για τον ετεροθαλή αδελφό του Ντάμπα, τον οποίο χαρακτήρισε «διψασμένο για εξουσία». «Με έχει απογοητεύσει πολύ. Υποστηρίζει στα μέσα ότι είμαι εξώγαμο παιδί. Δεν θέλω να βγάλω τα άπλυτα της οικογένειάς μας στη φόρα, αλλά ο Ντάμπα γνωρίζει πολύ καλά ότι εκείνος είναι καρπός της σχέσης που είχε ο πατέρας μου με μια παντρεμένη. Οσο για τα άλλα δύο αδέλφια μου, όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι παιδιά του πατέρα μου», κατέληξε ο Ντάμπα, αφήνοντας άφωνους περίπου 53 εκατομμύρια Νοτιοαφρικανούς μπροστά στους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Χθες, τα περισσότερα πρωτοσέλιδα της χώρας κυκλοφόρησαν με τον τίτλο «Μαντέλα εναντίον Μαντέλα». Στα βασικά άρθρα τους υπογράμμιζαν την ειρωνεία της κατάστασης: η διχασμένη οικογένεια του άνδρα ο οποίος υμνήθηκε ανά τον κόσμο ως η επιτομή της ειρήνευσης μεταξύ των λαών.

Στο Κούνου

Σε παλαιότερη δήλωσή του ο Νέλσον Μαντέλα είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στη γενέτειρά του, το Κούνου, μαζί με τα τρία του παιδιά.