Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν ταυτόχρονα σήμερα, Παρασκευή το πρωί με ρουκέτα και πολυβόλο ένοπλοι ισλαμιστές εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών φυλακίων στο Σινά.

Δυο στρατιώτες τραυματίσθηκαν στη μια από τις επιθέσεις, η οποία σημειώθηκε εναντίον σημείου ελέγχου του στρατού στην περιοχή Αλ-Γκούρα, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου.

Επιπλέον, ένα αστυνομικό φυλάκιο και ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Ράφα δέχθηκαν επίθεση με ρουκέτα.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφερε ότι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε αστυνομικά και στρατιωτικά φυλάκια σε πολλές πόλεις στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά.

Πολλοί ισλαμιστές έχουν απειλήσει δημοσίως με επιθέσεις σε αντίποινα για την ανατροπή του πρώην Προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Την ίδια ώρα η Μουσουλμανική Αδελφότητατης Αιγύπτου καλούσε τους πολίτες της χώρας σε μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή την ανατροπή του Μόρσι.

Μέσω της επίσημης ιστοσελίδα της, η συντηρητική ισλαμική ομάδα κάλεσε «τις μάζες του αιγυπτιακού λαού να συγκεντρωθούν ειρηνικά σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους της Αιγύπτου και μετά την προσευχή της Παρασκευής, να βγουν από τα τζαμιά και να απορρίψουν το πραξικόπημα που αντιτίθεται στη θέλησή τους».

Η έκκληση έγινε λίγες ώρες αφότου πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι της Αδελφότητας συνελήφθησαν, μία μόλις ημέρα αφού ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι, ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Μόρσι.

Στο λογαριασμό της στο Twitter, η Μουσουλμανική Αδελφότητα διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο αρχηγός της, ο ανώτατος καθοδηγητής, Μοχάμεντ Μπαντί, είχε συλληφθεί.

Ο Μόρσι, η ανατροπή του οποίου επήλθε μετά από πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις των αιγυπτίων που απαιτούσαν την παραίτησή του, κρατείται στο υπουργείο Άμυνας.

Οι εισαγγελείς της χώρας επρόκειτο να ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με μια σειρά κατηγοριών εναντίον του Μόρσι, του Μπαντί και 34 ακόμα ηγετών της Αδελφότητας και συμμάχων τους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA.

Ο προσωρινός Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, είχε καλέσει νωρίτερα την Αδελφότητα να λάβει μέρος σε έναν ευρύ εθνικό διάλογο.

«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καλείται να συμμετάσχει στην πολιτική ζωή του τόπου και δεν πρόκειται να αποκλειστεί. Εάν απαντήσουν στην έκκληση, θα τους καλωσορίσουμε», υποστήριξε ο Μανσούρ.

Η Αδελφότητα απέρριψε την πρόταση διαλόγου, καταδικάζοντας τις συλλήψεις των μελών της.