Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι και εφέτος η συμμετοχή στον διεθνή αγώνα δρόμου υπεραποστάσεων «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» που θα πραγματοποιηθεί 27 και 28 Σεπτεμβρίου με την οργανωτική επιτροπή (Ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον) να προχωρά σε προσεκτική επιλογή των αθλητών και με απόλυτη σειρά προτεραιότητας.

Έχοντας δηλώσει εμπρόθεσμα συμμετοχή 560 αθλητές και αθλήτριες, ήταν αδύνατον (όπως συμβαίνει κάθε χρόνο) να χωρέσουν όλοι, καθώς η φύση της διαδρομής και οι ανάγκες του αγώνα δεν επιτρέπουν τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Έτσι τη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη (απόσταση 246 χιλιομέτρων που οι δρομείς θα πρέπει να καλύψουν σε 36 ώρες μάξιμουμ) θα κληθούν να καλύψουν τελικά 350 συμμετέχοντες, εκ οποίων 311 άνδρες και 39 γυναίκες.

Η έγκριση για την συμμετοχή τους γίνεται με αυστηρά και συγκεκριμένα αγωνιστικά κριτήρια (σε χρόνους και τερματισμούς σε παραπλήσιους διεθνείς αγώνες), έτσι ώστε ο αγώνας να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο.

Πολλοί από τους καλύτερους αθλητές των υπεραποστάσεων θα πάρουν μέρος στον επίπονο αυτό ιστορικό αγώνα. Απʼ αυτούς πολλοί είναι αστέρια του παγκοσμίου στερεώματος των υπερμαραθωνίων δρόμων. Οι συμμετέχοντες είναι αθλητές από Ευρώπη, Β. και Ν. Αμερική, Αυστραλία, Ασία, και Ελλάδα. Οι Ιάπωνες ως συνήθως έχουν την πολυπληθέστερη ομάδα με 71 μέλη και ακολουθούν οι Έλληνες με 46 και οι Γερμανοί με 31.

Για κάθε αθλητή που θα επιλεγεί να πάρει μέρος στον αγώνα, θεωρείται ύψιστη τιμή η συμμετοχή του σ΄αυτόν και εκπλήρωση ενός στόχου ζωής και ενός μεγάλου ιδανικού.

Το Έπαθλο (εκτός από τη διεθνή αναγνώριση) είναι ένα λιτό στεφάνι ελιάς και λίγο νερό από τον ποταμό Ευρώτα ενώ το ενδιαφέρον των ΜΜΕ ανά τον κόσμο είναι αρκετά μεγάλο, δεδομένου και της ιστορικής σημασίας του αγώνα, με βάση τη διαδρομή που καλύπτουν οι αθλητές.

Με υποστηρικτή το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» το «Σπάρταθλον» θα προσφέρει και εφέτος ηλεκτρονική καταγραφή των αθλητών σε 10 κεντρικούς σταθμούς και τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε οθόνη στο χώρο του τερματισμού ενώ θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα www.spartathlon.gr, η οποία αναβαθμίστηκε ριζικά.

Ο Διεθνής Σύνδεσμος Σπάρταθλον ιδρύθηκε το 1984 και από τότε μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβριο, γιατί τότε τοποθετεί χρονολογικά ο Ηρόδοτος την αποστολή του Φειδιππίδη στην Σπάρτη.

Η προετοιμασία του αγώνα, επί ένα σχεδόν χρόνο, δεν απέχει καθόλου από εκείνη ενός στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος. Συγκεκριμένα, υπάρχει πολυάριθμο έμψυχο υλικό, χρησιμοποιούνται οχήματα, κάθε κυβισμού και τύπου, εφόδια για το στήσιμο των 75 σταθμών ανεφοδιασμού κατά μήκος της διαδρομής, άγρυπνη παρακολούθηση των αθλητών για την πλήρη ασφάλεια τους και για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού, με πλαισίωση από κινητές ιατρικές μονάδες άμεσης επέμβασης.

Επίσης, μια μεγάλη ομάδα εθελοντών Ιατρών, φυσιοθεραπευτών και χειροπρακτών, εξειδικευμένοι σε αγώνες και κατανεμημένοι σε καίρια σημεία, θα είναι έτοιμοι να προσφέρουν άμεσα την βοήθεια τους στους αθλητές. Η κινητοποίηση κατά την διάρκεια του Αγώνα είναι μεγάλη από Δήμους, Κοινότητες, Περιφερειακά Νοσοκομεία και Τροχαία, σε όλη τη διαδρομή.

Η δυσκολία της διαδρομής και των συνθηκών του αγώνα αποτελούν έξτρα κίνητρο συμμετοχής και έχουν φέρει το ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ ανάμεσα στους δυο δυσκολότερους δρόμους υπεραποστάσεων παγκοσμίως.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι κάθε χρόνο οι ξένοι συμμετέχοντες δρομείς, οι συνοδοί τους και οι δημοσιογράφοι επιστρέφουν στις πατρίδες τους με τις καλύτερες εντυπώσεις και αναμνήσεις με αποτέλεσμα να μετατρέπονται στους καλύτερους πρεσβευτές διαφήμισης της πατρίδας μας στο εξωτερικό.