Αθλητικά παπούτσια που στη σόλα τους κρύβουν ελατήρια όπως τα στρώματα κρεβατιού με σκοπό να απορροφώνται οι κραδασμοί και να μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού κατασκεύασαν βρετανοί ειδικοί.

Τα παπούτσια αυτά ονομάζονται Preston και αποτελούν ένα από τα εκθέματα στην Καλοκαιρινή Εκθεση της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου που ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας.

Ο σχεδιασμός τους έγινε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Central Lancashire (UCLan) και της εταιρείας στρωμάτων Harrison Spinks. O επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Τζιμ Ρίτσαρντς αναφέρει ότι οι τραυματισμοί στη διάρκεια του τρεξίματος επηρεάζουν περίπου το 70% των δρομέων. Ο ίδιος όταν δοκίμασε τα παπούτσια, είπε ότι του φάνηκαν ελαφρώς ασυνήθιστα και δεν του έδιναν την αίσθηση ότι «κυνηγούσαν» τις επιδόσεις. «Ηταν σα να βαδίζεις σε τραμπολίνο».

Ωστόσο, οι βιομηχανικές δοκιμές έδειξαν ότι μειώνεται κατά 10% το φορτίο που ασκείται στα πόδια κατά την επαφή με το πάτωμα. Σύμφωνα με τους «Τimes», τα συμβατικά παπούτσια τρεξίματος διαθέτουν σόλες με αφρό ή τζελ. Τα Preston έχουν στη σόλα τους μια διάταξη από πολύ μικρά ελατήρια που κατασκεύασε η εταιρεία στρωμάτων. Τα ελαφρά γαλβανισμένα ελατήρια στις σόλες υποδηλώνουν την ικανότητα των παπουτσιών να απορροφούν περισσότερους κραδασμούς και ταυτόχρονα να προσδίδουν στα πόδια μεγαλύτερη ανυψωτική ισχύ. Ο καθηγητής Ρίτσαρντς παρατηρεί ότι τα Preston έχουν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την απορρόφηση των κραδασμών αλλά δεν υπόσχονται και καλύτερες επιδόσεις στη μάχη με τα χρονόμετρα.

Τα συγκεκριμένα παπούτσια θα είναι διαθέσιμα στο εμπόριο μέσα στη χρονιά.